A A A A A
Bible Book List

Деяния 6 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Избрани са седем помощника

В онези дни, когато броят на последователите непрекъснато растеше, говорещите гръцки юдеи се оплакаха срещу говорещите арамейски юдеи, изтъквайки, че вдовиците им били пренебрегвани при ежедневното разпределение на храната. Дванадесетте апостола събраха всички последователи и казаха: „Не е редно да изоставим Божието слово, за да се занимаваме с осигуряването на храната. Затова, братя, изберете между вас седем души с добра репутация, изпълнени с Духа и с мъдрост, които да поставим на тази служба. А ние ще се отдадем на молитва и на делото на проповядването.“

Това предложение се хареса на всички. Те избраха Стефан (мъж, изпълнен с вяра и със Святия Дух), Филип, [a] Прохор, Никанор, Тимон, Пармен и Николай, прозелит [b] от Антиохия. Представиха ги на апостолите, които се помолиха и положиха ръцете си [c] върху тях.

И така Божието слово се разпространяваше, броят на последователите в Ерусалим се увеличаваше все повече и много юдейски свещеници се подчиняваха на вярата.

Юдеите срещу Стефан

Изпълнен с Божията благодат и сила, Стефан вършеше велики чудеса и знамения сред хората. Но някои от така наречената синагога [d] на либертинците [e] се надигнаха срещу него. Това бяха юдеи от Киринея и Александрия, от Киликия и Азия. [f] Те завързаха спор със Стефан, 10 но бяха безсилни пред мъдростта и Духа, с които той говореше.

11 Тогава подкупиха няколко души да кажат: „Чухме го да изрича богохулства срещу Моисей и Бога.“ 12 По този начин те подтикнаха народа, старейшините и законоучителите, които дойдоха, заловиха го и го отведоха пред Синедриона. [g]

13 Доведоха и лъжесвидетели, които казаха: „Този човек непрестанно хули това свято място и закона. 14 Чухме го да казва, че онзи Исус от Назарет ще разруши този храм и ще промени обичаите, които Моисей ни предаде.“ 15 Всички, които седяха в Синедриона, се вгледаха в него и видяха, че лицето му е като на ангел.

Footnotes:

  1. Деяния 6:5 Филип Не апостол Филип.
  2. Деяния 6:5 + прозелит Човек с друга вяра, приел юдейската религия.
  3. Деяния 6:6 + полагам ръце Полагането на ръце се използва за излекуване, за предаване на духовна дарба, за назначаване в служение или просто за благославяне.
  4. Деяния 6:9 + синагога Място, където юдеите се събират за молитва, изучаване на Писанията и други обществени срещи.
  5. Деяния 6:9 + Либертинци Юдеи, които са били роби или чиито бащи са били роби, но сега са свободни.
  6. Деяния 6:9 + Азия Западната част на Мала Азия.
  7. Деяния 6:12 + Синедрион Върховният съвет на евреите, който служи и като съд.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes