A A A A A
Bible Book List

Галатяни 5 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Пазете свободата си

Христос ни освободи, за да живеем в свобода. Затова останете твърди и не допускайте отново да ви поробят. Чуйте! Аз, Павел, ви казвам, че ако се върнете към закона, като се обрежете, обезсмисляте онова, което Христос е направил за вас! Още веднъж заявявам на всеки, който позволява да бъде обрязан, че той се задължава да спазва целия закон. Тези от вас, които се опитват да станат праведни пред Бога чрез закона, вече нямат нищо общо с Христос – те са вън от благодатта. Но чрез вяра, с помощта на Духа, ние с нетърпение очакваме да станем праведни пред Бога. Защото в Христос Исус не обрязването или необрязването имат значение, а вярата, която действа чрез любовта.

Вие се справяхте така добре! Кой ви накара да спрете да следвате истината? Каквото и да ви е убедило в това, то не идва от Бога, който ви призова. „Съвсем малко мая заквасва цялото тесто.“ 10 Но в Господа аз съм уверен, че няма да приемете друго освен това, на което съм ви научил. А този, който ви обърква, ще си получи заслуженото, който и да е той.

11 Братя и сестри, ако все още проповядвах (както твърдят някои) необходимостта от обрязването, защо продължавам да бъда преследван? Ако това беше вярно, тогава посланието за кръста нямаше да се смята за скандално. 12 Бих искал онези, които ви смущават, и да се кастрират (не само да се обрязват)!

13 А вие, братя и сестри, бяхте призовани от Бога да живеете в свобода. Но нека свободата ви не бъде повод да угаждате на грешната си природа – вместо това с любов служете един на друг. 14 Защото целият закон се свежда до едно единствено изречение: „Обичай ближния си както себе си!“ [a] 15 Но ако продължавате да се хапете и ядете, внимавайте да не се унищожите взаимно.

Духът и човешката природа

16 Казвам ви: нека Духът ви направлява и тогава няма да следвате желанията на грешната си природа. 17 Защото това, което грешната ни природа желае, е против Духа и това, което Духът желае, е против грешната ни природа. Това са две напълно противоположни неща, следователно не може да правите каквото си поискате. 18 Но ако ви направлява Духът, вие не сте подчинени на закона.

19 Делата на нашата грешна природа са добре известни. Това са блудство, нечистота, похотливост, 20 идолопоклонство, магьосничество, омраза, свади, ревност, гняв, разпри, разногласия, разцепления, 21 завист, пиянство, оргии и други подобни. Предупреждавам ви, както съм го правил и по-рано: за тези, които вършат такива неща, няма място в Божието царство. 22 А плодът на Духа е любов, радост, мир, търпение, благост, доброта, вярност, 23 тактичност, въздържание. Срещу такива неща няма закон. 24 Тези, които принадлежат на Христос Исус, са разпънали грешната си природа с нейните страсти и желания. 25 Тъй като Духът е източникът на нашия нов живот, нека следваме него. 26 Да не бъдем надменни, да не се предизвикваме един друг и да не си завиждаме.

Footnotes:

  1. Галатяни 5:14 Цитат от Лев. 19:18.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes