Add parallel Print Page Options

Права слобода

Христос нас је ослободио да живимо у слободи. Зато чврсто стојте и не потчињавајте се опет ропском јарму.

Ево ја, Павле, кажем вам: ако се обрежете, Христос вам није ни од какве користи. Поново упозоравам сваког човека који хоће да се обреже: ако се обреже, дужан је да изврши сав Закон. Одвојили сте се од Христа, ви који хоћете да постанете праведни пред Богом вршењем Закона; отпали сте од милости. Јер ми, вођени Духом, по вери жељно ишчекујемо праведност којој се надамо. Наиме, у Христу Исусу ништа не вреди ни обрезање, ни необрезање, него вера која делује кроз љубав.

Добро сте трчали; ко вас је спречио да будете послушни истини? Тај подстицај не долази од Бога који вас позива. Мало квасца укисели све тесто. 10 Поуздајем се у вас у Господу да ни ви нећете другачије мислити. А онај који вас збуњује, поднеће казну.

11 Али ако ја, браћо, проповедам да је обрезање неопходно, зашто сам још увек прогоњен? У том случају говор о крсту не би представљао никакву препреку. 12 О, кад би се ушкопили ти што вас збуњују!

13 Браћо, позвани сте да живите у слободи, али не дозволите да ваша слобода буде изговор да удовољавате грешној природи, него љубављу служите једни другима. 14 Јер сав Закон налази своје испуњење у једној јединој заповести: „Воли ближњега свога као самога себе.“ 15 Ако се, дакле, међусобно уједате и изједате, пазите да се не истребите.

Живот по Духу

16 Кажем вам: живите по Духу, па нећете удовољити ономе што ваша грешна природа хоће. 17 Јер грешна природа жели оно што се противи Духу, а Дух жели оно што се противи грешној природи. Ово двоје се противе једно другом, те не чините оно што хоћете. 18 Али, ако вас Дух води, нисте више под Законом.

19 А дела грешне природе су позната: блуд, нечистота, разврат, 20 идолопоклонство, врачарство, непријатељства, свађа, пакост, бес, љубомора, раздори, поделе, 21 завист, пијанке, пировања и ствари сличне овима. Што сам вам рекао раније, то вам говорим и сад: они који чине такве ствари неће узети учешћа у Царству Божијем.

22 А плод Духа је: љубав, радост, мир, стрпљивост, честитост, доброта, вера, 23 кроткост, уздржљивост. Против ових нема Закона. 24 Они који припадају Христу, разапели су своју грешну природу са страстима и пожудама. 25 Ако смо, дакле, добили живот посредством Духа, онда и живимо по водству Духа. 26 Не будимо умишљени, не изазивајмо једни друге, не завидимо једни другима.