A A A A A
Bible Book List

ГАЛАЋАНИМА 3 Serbian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-SR)

Вера или Закон

О, неразумни Галаћани! Ко ли вас је опчинио? Вас, пред чијим очима је Исус Христос јасно осликан као распет! Само ово желим да сазнам од вас: да ли сте Духа примили на основу делâ Закона или на основу вере у оно што сте чули? Зар сте толико неразумни? Почели сте у Духу, па зар да сада завршите у телу? Зар сте узалуд онолико препатили? Ако је заиста било узалуд! Да ли, дакле, Онај који вам даје Духа и чини међу вама дела силе, то чини због делâ Закона или због вере у оно што сте чули?

Погледајте Авраама: »Он поверова Богу и то му се урачуна у праведност.« [a] Схватите, дакле: они који верују, то су Авраамови синови. А Писмо је предвидело да ће Бог пагане оправдати на основу вере, па је Аврааму еванђеље објављено унапред: »Преко тебе ће бити благословени сви народи.« [b] Тако су, заједно с Авраамом, човеком вере, благословени сви који верују.

10 Они који се уздају у дела Закона, под проклетством су. Јер, записано је: »Нека је проклет свако ко не истраје у извршавању свега што је записано у Књизи закона.« [c] 11 А јасно је да се пред Богом нико не оправдава на основу Закона, јер: »Праведник ће живети од вере.« [d]

12 Закон није заснован на вери, него: »Човек који га извршава, у њему ће наћи живот.« [e] 13 Христос нас је откупио од проклетства Закона тако што је ради нас постао проклетство. Јер, записано је: »Нека је проклет свако ко је обешен о дрво« [f] 14 да Авраамов благослов дође у Христу Исусу, да посредством вере добијемо обећаног Духа.

Закон и обећање

15 Браћо, људским језиком говорим: ни пуноважно човеково завештање нико не поништава нити му шта додаје. 16 А обећања су изречена Аврааму и његовом потомству. Писмо не каже: »и потомцима«, као да подразумева многе, него: »и твом потомству« [g], подразумевајући једнога, а то је Христос. 17 Ово хоћу да кажем: Закон, који је настао четири стотине тридесет година касније, не поништава савез који је Бог раније потврдио и не укида обећање. 18 Јер, ако се наследство добија на основу Закона, онда се не добија на основу обећања, а Бог га је обећањем даровао Аврааму.

19 Чему, дакле, Закон? Додат је због прекршаја, до доласка Потомка на кога се односи обећање. Ступио је на снагу преко анђелâ и преко једног посредника. 20 А посредника нема где је само један — а Бог је један.

21 Да ли је, дакле, Закон у супротности са Божијим обећањима? Нипошто! Јер, да је дат закон који је у стању да донесе живот, онда би праведност заиста долазила од Закона. 22 Али, Писмо је све људе затворило под грех, да онима који верују обећање буде дато кроз веру у Исуса Христа.

23 А пре него што је дошла вера, били смо затвореници под Законом, чувани за веру која је тек требало да буде откривена. 24 Тако нас је Закон надзирао и водио нас до Христа, да се оправдамо на основу вере. 25 А садa, када је дошла вера, више нисмо под надзором.

Божији синови

26 Кроз веру у Христа Исуса, сви сте Божији синови. 27 Јер, сви ви који сте се у Христа крстили, у Христа сте се обукли. 28 Нема више Јудејин — Грк, роб — слободњак, мушко — женско, јер сте сви једно у Христу Исусу. 29 А ако сте Христови, онда сте Авраамово потомство, наследници по обећању.

Footnotes:

  1. ГАЛАЋАНИМА 3:6 1. Мојсијева 15,6.
  2. ГАЛАЋАНИМА 3:8 1. Мојсијева 12,3; 18,18; 22,18.
  3. ГАЛАЋАНИМА 3:10 5. Мојсијева 27,26.
  4. ГАЛАЋАНИМА 3:11 Авакум 2,4.
  5. ГАЛАЋАНИМА 3:12 3. Мојсијева 18,5.
  6. ГАЛАЋАНИМА 3:13 5. Мојсијева 21,23.
  7. ГАЛАЋАНИМА 3:16 1. Мојсијева 12,7; 13,15; 24,7.
Serbian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-SR)

Copyright © 2003 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes