A A A A A
Bible Book List

Второзаконие 6 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Великата заповед

А ето заповедите, наредбите и законите, на които Господ, вашият Бог, заповяда да ви науча, за да ги следвате в страната, в която преминавате, за да я завладеете. Ако докато си жив, се боиш от Господа, твоя Бог, и спазваш всичките Му наредби и заповеди, които ти давам – ти, синът ти и внукът ти, ще имаш дълъг живот. И така, слушай, Израилю, и се старай да ги изпълняваш, за да благоденстваш и да се размножите в страната, където текат мляко и мед, както Господ, Бог на твоите предци, ти обеща.

Слушай, Израилю, Господ, нашият Бог, единствен е Господ! Обичай Господа, твоя Бог, с цялото си сърце, от цялата си душа и с всичките си сили. Тези думи, които ти заповядвам днес, да останат в сърцето ти! Повтаряй ги на децата си, говори за тях, когато седиш вкъщи, когато си на път, когато си лягаш и когато ставаш. Вържи ги като знак на ръката си и нека бъдат превръзка на челото ти. Напиши ги върху гредите на къщата си и на портите си.

10 А когато Господ, твоят Бог, те въведе в страната, за която се е клел на предците ти Авраам, Исаак и Яков, да ти я даде с големи и хубави градове, които ти не си съграждал, 11 и с къщи, пълни с всякакви блага, които ти не си напълнил, с изкопани кладенци, които ти не си копал, и с лозя и маслини, които ти не си садил – тогава, когато ядеш и се наситиш, 12 пази се да не забравяш Господа, Който те изведе от египетската земя, от дома на робството. 13 Бой се от Господа, твоя Бог, на Него служи и в Негово име се кълни. 14 Не следвайте други богове, богове на народи, които са около вас 15 – защото Господ, твоят Бог сред тебе, е Бог ревнив, – за да не пламне гневът на Господа, твоя Бог, против тебе и да те изтреби от лицето на земята.

16 Не поставяйте на изпитание Господа, вашия Бог, както Го поставихте на изпитание в Маса. 17 Съблюдавайте точно заповедите на Господа, своя Бог, законите и наредбите Му, които Той ти заповяда, 18 и върши това, което е право и добро пред Господа, за да ти бъде добре и да влезеш и да завладееш хубавата страна, която Господ с клетва обеща на предците ти. 19 Тогава Господ ще прогони всички твои врагове, както обеща.

20 И ако някой ден синът ти те попита: „Какво означават тези заповеди, наредби и закони, които Господ, нашият Бог, ви е заповядал?“, 21 ти отговори на своя син: „Роби бяхме на фараона в Египет, ала Господ ни изведе от Египет с крепката Си десница. 22 Господ показа пред очите ни големи и страшни знамения и чудеса против Египет, против фараона и против целия му дом; 23 а нас изведе оттам, за да ни въведе и ни даде страната, както се закле на нашите предци. 24 И ни заповяда Господ да изпълняваме всички тези наредби, да се боим от Господа, своя Бог, за да благоденстваме през всичките ни дни и за да пази живота ни, така както и днес. 25 Само тогава ще сме праведни пред Бога, ако се стараем да изпълняваме всички тези заповеди пред Господа, както Той ни заповяда.“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes