A A A A A
Bible Book List

Второзаконие 29 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

29 Тогава Мойсей свика целия Израил и им каза: „Вие видяхте всичко, което Господ стори пред очите ви в египетската земя с фараона, с всичките му служители и с цялата му страна – големите изпитания, които видяха очите ти, големите знамения и чудеса; но до този ден Господ не ви даде разум, за да разбирате, очи, за да виждате, и уши, за да слушате. Четирийсет години ви водих през пустинята и дрехите ви не овехтяха на вас, и обущата ви не се скъсаха на нозете ви; хляб не ядохте и вино и сикер не пихте, за да знаете, че Аз съм Господ, вашият Бог. И когато дойдохте на това място, на бой срещу нас излязоха есевонският цар Сихон и васанският цар Ог, ала ние ги сразихме, завладяхме страната им и я дадохме като дял на Рувимовото и Гадовото племе и на половината Манасиево племе. Затова пазете думите на този завет и ги изпълнявайте, за да имате успех във всичко, което вършите.

Днес всички вие стоите пред Господа, своя Бог – предводителите на племената ви, старейшините ви, надзорниците ви, всички мъже на Израил, 10 децата ви, жените ви, пришълците във вашия стан, от дърваря до водоносеца, 11 за да встъпиш в завета на Господа, своя Бог, и в клетвения договор, който Господ, твоят Бог, ще сключи днес с тебе, 12 за да те утвърди днес за Свой народ и да ти бъде Бог, както ти е казал и както се е клел на предците ти Авраам, Исаак и Яков. 13 И аз не сключвам този завет и този клетвен договор само с вас, 14 а както с онези, които днес стоят тук с нас пред Господа, нашия Бог, така и с онези, които не са днес тук с нас.

15 Защото вие знаете как живяхме в египетската страна и как вървяхме сред народите, през които преминахте, 16 и видяхте мерзостите им и кумирите от дърво, камък, сребро и злато, които са при тях. 17 Затова да няма между вас мъж или жена, род или племе, чието сърце да се отвърне днес от Господа, за да отиде да служи на боговете на тези народи; да няма между вас корен, който да ражда отрова и пелин – 18 някой, който, като чуе думите на тази клетва, сам да се благослови с думите: ‘Ще ми е добре, дори да правя каквото си поискам!’ Тогава покрай сухото и мокрото ще изгори. 19 На такъв Господ няма да прости; веднага гневът на Господа и яростта Му ще пламнат против този човек и всяко проклятие, което е написано в тази книга, ще падне върху него и Господ ще изличи името му под небето. 20 И ще го отдели Господ от всички племена на Израил за погибел според всички проклятия на завета, написани в тази книга на закона.

21 Тогава идното поколение, децата ви, които ще ви наследят, и чужденецът, който ще дойде от далечна земя, като видят бедите на тази страна и напастите, които Господ е пратил върху нея, ще кажат: 22 ‘Жупел и сол е навред, цялата страна е пожарище; нито засяват, нито ражда, нито никне върху нея трева, както при гибелта на Содом и Гомора, на Адма и Севоим, които Господ съсипа в гнева Си и в яростта Си.’ 23 И всички народи ще питат: ‘Защо Господ стори това на тази страна? Защо е този яростен гняв?’ 24 А отговорът ще бъде: ‘Защото изоставиха завета на Господа, Бога на предците си, който Той сключи с тях, когато ги изведе от египетската страна, 25 и отидоха да служат на други богове и да им се покланят – богове, които те не знаеха и които Той не бе им отредил. 26 Затова се разпали гневът на Господа против тази страна и Той прати върху нея всички проклятия, които са написани в тази книга. 27 И ги изтръгна Господ от страната им с гняв, ярост и страшно негодувание и ги прати в друга страна, където са и днес.’ 28 Онова, което е скрито, принадлежи на Господа, нашия Бог, а което е явно – на нас и на децата ни за вечни времена, за да изпълняваме всички думи на този закон.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes