A A A A A
Bible Book List

Второзаконие 25 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

25 Когато възникне разпра между хора и те дойдат и застанат пред съда, нека оправдаят правия и осъдят виновния. И ако виновният е наказан с бой, съдията да заповяда да го повалят и пред него да му ударят толкова удари, колкото е наказанието му. Може да му нанесат четиридесет удара, но не повече – да не би, ако ударите са повече, твоят брат да бъде унизен в очите ти.

Не връзвай устата на вола, когато вършее.

Ако братя живеят заедно и един от тях умре, а няма син, жената на умрелия не трябва да става жена на чужд мъж, извън семейството. Нейният девер да влезе при нея и да я вземе за своя жена, за да изпълни задължението си като девер. И първородният, когото тя роди, да носи името на умрелия брат, за да не се изличи името му в Израил. Но ако той не поиска да вземе снаха си, снаха му да отиде при градските порти и да каже пред старейшините: „Моят девер не иска да съхрани името на брат си в Израил и отказва да изпълни задължението си като девер.“ Тогава старейшините на града му да го извикат и да поговорят с него. Но ако той упорства и рече: „Не искам да я взема за жена“, нека снаха му пристъпи към него пред очите на старейшините и като събуе обувката от крака му, да плюе в лицето му и да каже: „Така се постъпва с човек, който не съзижда дома на брат си.“ 10 И тогава в Израил ще му излезе име „Дом на събутия“.

11 Ако се сбият двама души и жената на единия се намеси, за да освободи мъжа си от ръката на този, който го бие, и посегне и го хване за срамните му части, 12 отсечи ѝ ръката; окото ти да не я пожали!

13 Да нямаш в торбата си различни теглилки, тежки и леки. 14 В дома си да нямаш различни ефи, голяма и малка. 15 Верни и точни теглилки да имаш и вярна и точна ефа да имаш, за да живееш дълго в страната, която Господ, твоят Бог, ще ти даде. 16 Защото мерзост е пред Господа, твоя Бог, всеки, който върши неправда.

17 Помни какво ти стори Амалик по пътя, когато излязохте от Египет; 18 как излезе насреща ти по пътя, когато ти беше изнемощял от умора, и без да се побои от Бога, погуби онези, които изнурени изостанаха от тебе. 19 Затова когато Господ, твоят Бог, ти даде покой от всичките ти врагове около страната, която Господ, твоят Бог, ще ти даде да завладееш, изтрий спомена за Амалик под небето, не забравяй това!

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes