A A A A A
Bible Book List

Второзаконие 23 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

23  [a] Никой не трябва да взима жената на баща си и да осквернява бащиното легло.

Онзи, който е скопен или му е отрязан детеродният член, не бива да влиза в обществото на Господа.

Незаконно роденият да не влиза в обществото на Господа и никой от потомците му до десето племе не бива да влиза в обществото на Господа.

Амонитец и моавец да не влизат в обществото на Господа и никой от потомците им не бива да влиза никога в обществото на Господа; защото те не ви посрещнаха с хляб и вода по пътя, когато излизахте от Египет, и защото наеха против тебе Валаам, Веоровия син, от Петор в Месопотамия, за да те прокълне. Но Господ, твоят Бог, не поиска да слуша Валаам и обърна Господ, твоят Бог, клетвата му в благословение за тебе, понеже Господ, твоят Бог, те обича. Не им пожелавай нито мир, нито благополучие през всичките си дни за вечни времена.

Не се отвращавай от идумеец, защото е твой брат; не се отвращавай от египтянин, защото си бил пришълец в страната му. Децата, които им се родят от трето племе, могат да влязат в обществото на Господа.

10 Когато отиваш на бой против враговете си, пази се от всичко нечисто. 11 Ако някой сред вас е станал нечист поради случилото му се през нощта, нека излезе вън от стана и да не влиза в стана, 12 а привечер да се окъпе във вода и когато слънцето залезе, да влезе в стана.

13 Трябва да имаш също така място вън от стана, където да излизаш по нужда; 14 сред оръжията си да имаш и лопатка; и когато клекнеш вън, да изкопаеш пръст и да заровиш онова, което излиза от тебе. 15 Понеже Господ, твоят Бог, пребивава в стана ти, за да те избавя и да предава твоите врагове в ръцете ти, затова станът ти трябва да бъде свят, за да не види Той у тебе нищо нечисто и да се отвърне от тебе.

16 Не предавай роб на господаря му, когато е търсил закрила при тебе от господаря си. 17 Да остане при тебе, нека живее сред вас, там, където иска да живее, в някое от твоите селища; не го притеснявай!

18 Да няма блудница от Израилевите дъщери и блудник от Израилевите синове да няма! 19 Срещу никакъв облог не внасяй в дома на Господа заплата на блудница или на блудник, защото и двете са мерзост пред Господа, твоя Бог.

20 Не взимай лихва от брат си: нито лихва за пари, нито лихва за храна, нито за нещо друго, за което се взима лихва. 21 От чужденец можеш да вземаш лихва, но от брат си не вземай лихва, за да те благослови Господ, твоят Бог, във всичките ти начинания в страната, която отиваш да завладееш.

22 Ако дадеш оброк на Господа, своя Бог, побързай да го изпълниш, защото Господ, твоят Бог, непременно ще го изиска от тебе и върху тебе ще легне грях. 23 Ако пък не си дал оброк, няма да имаш грях. 24 Каквото излезе от устата ти, спазвай и изпълнявай според оброка, който си дал на Господа, своя Бог, и устата ти сама е изрекла.

25 Когато влезеш в лозето на ближния си, можеш да ядеш грозде, колкото искаш, докато се наситиш, но в кошницата си не слагай. 26 Когато влезеш в нивата на ближния си, късай класове с ръце, но не жъни със сърп нивата на ближния си.

Footnotes:

  1. 23:1 В Синодалната и Цариградската Библия 23:1 сл. е 22:30 сл.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes