A A A A A
Bible Book List

Второзаконие 22 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

22 Когато видиш, че волът или овцата на твоя брат са се изгубили, не ги оставяй, а ги върни при брат си. Ако пък брат ти не живее наблизо или не знаеш кой е, прибери ги у дома си; нека стоят при тебе, докато брат ти ги потърси, и тогава му ги върни. Така постъпвай с осела му, така постъпвай с дрехата му, с всяко нещо, изгубено от брат ти – каквото е изгубил и ти си го намерил; не постъпвай така, сякаш не те засяга.

Когато видиш осела на брат си или вола му, паднали на пътя, не ги оставяй, а му помогни да ги вдигне.

Жена да не носи мъжка дреха, нито мъж да се облича в женско облекло, защото всеки, който върши това, е мерзост пред Господа, твоя Бог.

Ако видиш по пътя си птиче гнездо на някое дърво или на земята, с пиленца или яйца, и майката лежи върху пиленцата или върху яйцата, не вземай майката заедно с малките. Майката пусни, а малките можеш да вземеш, за да ти бъде добре и да живееш дълго.

Когато строиш нова къща, огради покрива, за да не навлечеш кръв върху къщата, ако някой падне от него.

Не засявай лозето си с различни семена, за да не отиде всичко напразно – и семето, което си засял, и плодът от лозето.

10 Не впрягай за оран вол и осел заедно.

11 Не обличай дреха от вълна и лен, тъкани заедно.

12 Направи си ресни по четирите краища на връхната си дреха, с която се намяташ.

13 Ако някой вземе жена и след като влезе при нея, я намрази 14 и я набеди в постъпки, заради които тръгне мълва, и ѝ излезе лошо име, като казва: „Взех тази жена, влязох при нея и не я намерих девица“, 15 тогава бащата на момичето и майка ѝ нека вземат и изнесат девствените белези на момичето пред градските старейшини при портите 16 и бащата на момичето да каже на старейшините: „Дадох дъщеря си за жена на този човек, а сега той я намрази; 17 и ето набеждава я в постъпки, заради които тръгна мълва, и ѝ излезе лошо име, като казва: ‘Не намерих дъщеря ти девица’, но ето девствените белези на дъщеря ми.“ И да разгънат долната дреха пред градските старейшини. 18 Тогава старейшините на града да заловят този мъж и да го накажат, 19 като го глобят сто сикли сребро, а той да ги даде на бащата на момичето затова, че заради него е излязло лошо име на израилска девица. Тя пък да остане негова жена и той да не може да се разведе с нея през целия си живот.

20 Но ако казаното излезе истина и момичето не бъде намерена девица, 21 тогава да изведат момичето пред вратата на бащиния ѝ дом и мъжете от града да я пребият с камъни до смърт, защото е извършила нещо срамно в Израил, като е блудствала в бащината си къща; така изтребвай злото сред вас.

22 Ако някой бъде хванат в легло с омъжена жена, нека и двамата да бъдат предадени на смърт – и мъжът, който е лежал с жената, и тази жена. Така изтребвай злото от Израил.

23 Ако някой срещне в града млада девица, сгодена за мъж, и легне с нея, 24 тогава изведете и двамата пред градските порти и ги пребийте с камъни до смърт – момичето, защото не е викала в града за помощ, а мъжа, защото е унизил жената на ближния си; така изтребвай злото сред вас.

25 Но ако някой срещне на полето сгодено момиче и я насили да легне с него, да бъде погубен само мъжът, който е лежал с нея. 26 А на момичето не причинявай нищо, момичето не е съгрешило в нищо, достойно за смърт; това е все едно някой да се нахвърли върху ближния си и да го убие. 27 Защото той я е срещнал на полето – сгоденото момиче и да е викало, не е имало кой да го спаси.

28 Ако някой срещне несгодена девойка и я насили да легне с нея, но ги намерят, 29 тогава онзи, който е лежал с нея, да даде на бащата на девойката петдесет сикли сребро, а тя да му стане жена, понеже я е унизил; през целия си живот той не може да се разведе с нея.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes