A A A A A
Bible Book List

Второзаконие 19 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Правосъдие за престъпления

19 Когато Господ, твоят Бог, изтреби народите, чиято земя Господ, твоят Бог, ще ти даде, и ти ги прогониш и се заселиш в градовете им и в къщите им, тогава си отдели три града в страната си, която Господ, твоят Бог, ще ти даде да завладееш. Направи си път за тях и раздели на три части цялата страна, която Господ, твоят Бог, ще ти даде да наследиш, за да може в тези градове да потърси убежище всеки, който извърши убийство.

А ето какъв убиец може да забегне там и да остане жив: онзи, който убие ближния си без умисъл и преди това не е изпитвал омраза към него; например отиде с него в гората да сече дърва, замахне с брадва в ръка да отсече дървото, а желязото изскочи от дръжката, улучи другия и той умре – такъв нека забегне в един от тези градове и ще остане жив. Пътят не трябва да е дълъг, за да не може онзи, който, обзет от гняв, иска да отмъсти за кръвта, да погне убиеца, да го настигне и да го убие, макар той да не заслужава смърт, защото преди това не е изпитвал омраза към него. Затова ти заповядвам: отдели си три града.

А когато Господ, твоят Бог, разшири пределите ти, както се е клел на твоите предци, и ти даде цялата страна, която бе обещал на предците ти, защото пазиш и изпълняваш всички тези заповеди, които днес ти заповядвам – да обичаш Господа, своя Бог, и винаги да вървиш по Неговите пътища, – тогава към тези три града прибави още три, 10 за да не се пролива невинна кръв в страната, която Господ, твоят Бог, ще ти даде да наследиш, и да не пада върху тебе вината за кръвта.

11 Но ако някой мрази ближния си, причака го и като го нападне, го удари, така че той умре, и тогава потърси убежище в един от тези градове, 12 старейшините от града му нека пратят да го вземат оттам и да го предадат в ръцете на онзи, който трябва да отмъсти за кръвта, за да умре. 13 Не гледай към него с пощада, измий от Израил кръвта на невинния, за да ти бъде добре.

14 Не премествай междата на ближния си, която предците ти са поставили в твоя дял, който ще наследиш в страната, която Господ, твоят Бог, ще ти даде да завладееш.

15 Един свидетел не е достатъчен против някого заради каквото и да било беззаконие или прегрешение, което би извършил; по свидетелствата на двама или трима свидетели да се води всяко дело. 16 Ако против някого се яви лъжесвидетел, за да свидетелства против него за беззаконие, 17 нека двамата, между които е съдебният спор, застанат пред Господа, пред свещениците и съдиите, които съдят в тези дни. 18 Съдиите са длъжни да разследват подробно и ако се окаже, че това е лъжесвидетел и дава лъжливи показания против брат си, 19 накажете го с това, което е намислил да стори на брат си; така изтребвай злото сред вас. 20 А другите, като чуят, ще се уплашат и занапред няма да вършат такива злини сред вас. 21 Не гледай към него с пощада: живот за живот, око за око, зъб за зъб, ръка за ръка, крак за крак!

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes