A A A A A
Bible Book List

Второзаконие 18 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Наредба за свещениците и пророците

18 За свещениците левити, за цялото Левиево племе няма да има дял и наследство в Израил; те ще се хранят от жертвите за Господа и от Неговото наследство. Затова няма да имат наследство сред братята си. Сам Господ е техен дял, както Той им говори.

Ето какво трябва да бъде отредено за свещениците от народа – от онези, които принасят в жертва вол или овца: да дават на свещеника плешката, челюстите и вътрешностите; давай му също и първия плод – от житото си, от виното си и от елея си, и първата вълна от овцете си, понеже него избра Господ, твоят Бог, измежду всичките ти племена, за да стои да служи в името на Господа – той и синовете му за вечни времена.

И ако дойде левит от някое от твоите селища в целия Израил, където е бил пришълец, той може да дойде, когато пожелае, на мястото, което избере Господ, и да служи в името на Господа, своя Бог, както всичките негови братя левити, които стоят там пред Господа. Нека те получават по равно от яденето, независимо какъв е техният бащин имот.

Когато влезеш в страната, която Господ, твоят Бог, ще ти даде, не бива да се учиш да вършиш мерзости, каквито са вършили тези народи. 10 Нека няма сред вас такъв, който да предава сина си или дъщеря си на огъня, който да предсказва, да гадае, да врачува или да прави магии, 11 да омайва, да вика духове, да върши вълшебства или да говори с мъртви. 12 Защото всеки, който прави това, е омразен на Господа и поради тези мерзости Господ, твоят Бог, ги прогонва пред тебе. 13 Бъди непорочен пред Господа, своя Бог. 14 Защото тези народи, които ти ще прогониш, слушат гадатели и прорицатели, а на тебе Господ, твоят Бог, не ти е позволил това.

15 Пророк като мене ще издигне Господ, твоят Бог, изсред тебе, измежду твоите братя. Него слушайте! 16 Защото ти така моли Господа, своя Бог, на Хорив, когато се бяхте събрали, с думите: „Нека не чуя вече гласа на Господа, своя Бог, и да не видя вече този голям огън, за да не умра!“ 17 Тогава Господ ми рече: „Добро е това, което казаха. 18 Пророк като тебе ще им издигна измежду братята им, ще вложа думите Си в устата Му и Той ще им говори всичко, което Аз Му заповядам. 19 А който не послуша думите Ми, които ще говори от Мое име, Аз ще искам сметка от него. 20 Но пророк, който дръзне да говори от Мое име, каквото Аз не съм му заповядал да говори, или говори от името на други богове, този пророк трябва да умре.“

21 И ако си кажеш: „Как ще познаем думите, които Господ не е изрекъл?“ 22 трябва да знаеш: когато някой пророк говори от името на Господа и думите му не се сбъднат и не се изпълнят, това са думи, които Господ не е говорил. Говорил ги е пророкът в своята дързост; от него не трябва да се боиш.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes