A A A A A
Bible Book List

Второзаконие 17 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

17 Не принасяй в жертва на Господа, своя Бог, вол или овца с недостатък или с някакъв недъг, понеже това е мерзост пред Господа, твоя Бог.

Ако се намери сред вас в някое от твоите селища, които Господ, твоят Бог, ще ти даде, мъж или жена, които да извършат зло пред Господа, твоя Бог, като престъпят завета Му и тръгнат да служат на други богове, и им се поклонят – на слънцето, на месечината или на цялото небесно войнство, което съм забранил, когато ти съобщят това и ти чуеш, разучи добре. И ако наистина е така, ако е сторена такава мерзост в Израил, изведи мъжа или жената, които са извършили това зло, вън при портите на града си и ги пребий с камъни до смърт. Ако някой бъде осъден на смърт, да бъде убиван по думите на двама или трима свидетели; да не бъде убиван по думите само на един свидетел. И нека първо ръката на свидетелите да го погуби и тогава ръката на целия народ; така изтребвай злото сред вас.

Ако в случай на кръвопролитие, съдебен спор или нараняване настъпят затруднения в твоите съдилища, стани и се отправи към мястото, което избере Господ, твоят Бог, иди при свещениците левити и при съдията, който се случи тогава да е там. Попитай ги и те ще ти кажат как да отсъдиш. 10 Постъпи така, както ти кажат на мястото, което избере Господ, и гледай да изпълниш всичко, на каквото те научат. 11 Придържай се към закона, който ти разяснят, и към присъдата, която ти обявят. Не се отклонявай нито надясно, нито наляво от онова, което ти кажат. 12 Ако някой прояви дързост и не послуша свещеника, който е там на служба пред Господа, твоя Бог, или пък съдията, той трябва да умре – така изтребвай злото от Израил. 13 Целият народ ще чуе за това, ще се бои и занапред няма да проявява дързост.

Избор на цар

14 Когато дойдеш в страната, която Господ, твоят Бог, ще ти даде, завладееш я и се заселиш в нея, и кажеш: „Ще си поставя цар, както другите народи около мене“, 15 тогава си постави за цар онзи, когото Господ, твоят Бог, избере. Постави си цар измежду твоите братя; не бива да поставяш над себе си чужденец, който не ти е брат. 16 Ала той да не се сдобива с много коне и да не връща народа в Египет, за да увеличи броя на конете си, защото Господ ви е казал: „Не се връщайте вече по този път!“ 17 Да не си взема много жени, за да не се отклонява умът му от правия път; да не трупа прекомерно сребро и злато. 18 А когато се възкачи на царския престол, нека си направи препис на този закон от книгата, която се съхранява от свещениците левити. 19 Нека той да бъде у него и нека го чете през всичките дни на живота си, за да се научи да се бои от Господа, своя Бог, да съблюдава всички думи на този закон и тези наредби и да ги изпълнява, 20 за да не се възгордява в сърцето си над своите братя и да не се отклонява от заповедта нито надясно, нито наляво, така че дълго да пребъдва като цар сред Израил. Той и потомците му.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes