A A A A A
Bible Book List

Второзаконие 13 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

13  [a] Изпълнявайте усърдно всичко, което ви заповядвам: не прибавяй нищо към него и не отнемай нищо от него.

Изпитване на лъжепророците

Ако се въздигне сред тебе пророк или съновидец и ти покаже знамение или чудо, и се сбъдне това знамение или чудо, за което той ти е говорил, и тогава рече: „Да вървим след други богове, които ти не знаеш, и да им служим“ – ти не слушай думите на такъв пророк или на такъв съновидец. Защото Господ, вашият Бог, ви изпитва, за да узнае дали обичате Господа, своя Бог, с цялото си сърце и с цялата си душа. Господа, своя Бог, следвайте, от Него се бойте, Неговите заповеди спазвайте и Неговия глас слушайте, на Него служете и към Него се привързвайте! А онзи пророк или онзи съновидец да бъде предаден на смърт, защото е проповядвал да отстъпите от Господа, своя Бог, Който ви изведе от египетската страна и те избави от дома на робството; той е искал да те отклони от пътя, по който Господ, твоят Бог, ти бе заповядал да вървиш, но ти трябва да премахнеш злото сред тебе.

Ако твоят кръвен брат или синът ти, или дъщеря ти, или обичната ти жена, или приятелят ти, който ти е скъп като живота ти, се опита да те изкуши с думите: „Да вървим и да служим на други богове“ – които нито ти си знаел, нито твоите предци, – на боговете на народите, които са около вас, близо до тебе или далече от тебе, от единия край на света до другия, ти не се съгласявай с него и не го слушай, не гледай към него със съжаление, не го щади и не го укривай, 10 а непременно го умъртви. Нека твоята ръка се вдигне първа срещу него, за да го убие – а после ръката на целия народ. 11 Убий го с камъни; нека да умре, защото поиска да те отклони от Господа, твоя Бог, Който те изведе от египетската земя, от дома на робството. 12 Цял Израил ще чуе за това и обзети от страх, няма да вършат занапред такива злини сред тебе.

13 Ако чуеш за някой от градовете ти, които Господ, твоят Бог, ти дава да заселиш, 14 че са се появили в него нечестиви хора изсред тебе и са подвели жителите на техния град с думите: „Да вървим и да служим на други богове, които вие не познавате“, 15 тогава издири, разпитай и разучи добре. И ако се окаже вярно, че такава мерзост е сторена сред тебе, 16 порази жителите на този град с острия си меч, предай на гибел него и всичко в него, нека и добитъкът загине от острия меч. 17 Събери цялата плячка от него насред площада му и изгори с огън града и цялата плячка от него за всеизгаряне на Господа, своя Бог. Завинаги ще остане той куп развалини, за да не бъде никога създаден отново. 18 И нищо от обреченото на унищожение да не остане в ръката ти, за да се отвърне Господ от яростния Си гняв, да се смили над тебе, да ти даде прошка и да те умножи, както се е клел на предците ти, 19 ако послушаш гласа на Господа, своя Бог, пазиш всичките Му заповеди, които днес ти заповядвам, и вършиш това, което е справедливо в очите на Господа, твоя Бог.

Footnotes:

  1. 13:1 В Синодалната и Цариградската Библия 13:1 сл. е 12:32 сл.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes