A A A A A
Bible Book List

Второ Летописи 24 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Царуване на Йоас

24 Йоас беше на седем години, когато се възцари, и царуваше в Йерусалим четиридесет години; майка му се казваше Цивия, от Вирсавия. Йоас вършеше това, което беше праведно пред Господа, през всичките дни на свещеник Йодай. А Йодай му взе две жени и той имаше от тях синове и дъщери.

След това Йоас намисли да поднови храма на Господа. И събра свещениците и левитите и им каза: „Идете по градовете на Юдея и бързо съберете от всички израилтяни пари, за да се поддържа ежегодно дом на вашия Бог.“ Но левитите не бързаха. Тогава царят повика първосвещеника Йодай и го попита: „Защо не изискваш от левитите да съберат от Юдея и Йерусалим данъка за скинията на събранието, определен от Мойсей, служител на Господа, и от Израилското общество?“ По това време нечестивата Готолия и синовете ѝ бяха разорили Божия храм и бяха използвали за Ваалите всичко, посветено за дома на Господа.

Затова по заповед на царя направиха едно ковчеже и го поставиха отвън пред входа на Господния храм. И разгласиха в Юдея и Йерусалим да принасят на Господа данък, наложен върху Израил от Божия служител Мойсей в пустинята. 10 Всички първенци и целият народ се зарадваха, принасяха своя дар, пускаха в ковчежето и то се пълнеше. 11 Когато левитите донасяха ковчежето при царедворците и те виждаха, че е пълно, идваха царският писар и служителят на първосвещеника, те изпразваха ковчежето и го връщаха на мястото му. Така правеха всеки ден и събираха много пари. 12 А царят и Йодай ги предаваха на онези, на които бяха възложени работите в храма на Господа, а те наемаха зидари и дърводелци за обновяването на Господния храм, както и ковачи и медникари, за да поправят дома на Господа. 13 Избраните работници си вършеха работата, обновяването напредваше с техния труд, така че възстановиха Божия храм в предишното му състояние и той беше поправен. 14 Когато свършиха всичко, донесоха останалите пари при царя и Йодай. От тях направиха съдове за Господния дом, съдове за богослужение и жертвоприношение, чаши и други съдове от злато и сребро. Така постоянно принасяха жертви в дома на Господа, докато Йодай беше жив.

15 А Йодай доживя до дълбока старост и умря на сто и тридесет години. 16 Погребаха го в града на Давид при царете, понеже беше вършил добро за Израил и Бога, и за дома Му.

17 Но след смъртта на Йодай дойдоха юдейските водачи и се поклониха на царя. Оттогава царят започна да се вслушва в съветите им. 18 А те изоставиха дома на Господа, Бога на предците си, и започнаха да служат на статуите на Ашера и други идоли. Заради това тяхно престъпление Господният гняв се стовари върху Юдея и Йерусалим. 19 И макар Той да им пращаше пророци да ги обърнат към Господа и да ги изобличават, те не послушаха. 20 Тогава Божият дух обзе Захария, син на свещеника Йодай. Той застана на високо място пред народа и му заговори: „Така казва Бог: ‘Защо престъпвате Господните заповеди! Така няма да успеете! Както вие изоставихте Господа, така и Той ще ви изостави’.“ 21 Но те направиха заговор против него и го убиха с камъни по заповед на царя в двора на Господния храм. 22 Защото цар Йоас не си спомни доброто, което му беше сторил Йодай, и уби сина му. Умирайки, Захария извика: „Нека Господ види и въздаде!“

23 В края на годината сирийската войска излезе против него, нахлу в Юдея и Йерусалим, изби всички първенци, а цялата плячка, която взеха от тях, изпратиха на царя в Дамаск. 24 Макар че сирийската войска, която дойде, бе малобройна, Господ предаде в ръцете им многобройното Юдейско войнство, което беше изоставило Господа, Бога на предците си. Така сирийците изпълниха присъдата над Йоас.

25 Когато те си заминаха, оставиха царя тежко ранен, а слугите му направиха заговор против него заради пролятата кръв на сина на свещеник Йодай. Убиха го в леглото му и той умря. Погребаха го в града на Давид, но не в царските гробници. 26 А съзаклятници против него бяха: Завад, син на амонката Шимеата, и Йехозавад, син на моавката Шимрита. 27 За синовете му, за многото пророчества против него и за поправянето на Божия дом е писано в книгата на царете. И вместо него се възцари синът му Амасия.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes