A A A A A
Bible Book List

Второ Летописи 14 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Победа на цар Аса над етиопците

14 Аса вършеше това, което беше добро и праведно пред Господа, неговия Бог. Той премахна жертвениците на чуждите богове и оброчищата, изпотроши идолите и лъжливите им знаци, и заповяда на юдеите да потърсят Господа, Бога на предците си, и да изпълняват Неговите закони и заповеди. Премахна оброчищата и капищата и в останалите градове на Юдея, така че по негово време в царството беше спокойно. И тъй като страната се успокои и през тези години не се водеха войни, той построи укрепени градове в Юдея, защото Господ му беше дал спокойствие. Тогава Аса каза на юдеите: „Да построим тези градове и да издигнем около тях стени и кули с порти, които се залостват. Нашата страна е още свободна, защото потърсихме Господа, нашия Бог, и Той ни даде отвред спокойствие.“ Те започнаха да строят и успяваха в делата си. Войската на Аса беше от триста хиляди души от племето на Юда, въоръжени с големи щитове и копия, и осемдесет хиляди от Вениаминовото племе – с малки щитове и лъкове. Всички те бяха силни и храбри мъже.

Срещу тях излезе етиопецът Зарай с войска от един милион души с триста колесници и стигна до Мареша. Аса тръгна срещу него и се наредиха за битка в Цефатската долина при Мареша. 10 И Аса отправи молитва към Господа, своя Бог, с думите: „Господи, само Ти си помощник на силни и слаби. Помогни сега, Господи, Боже наш, защото на Тебе се уповаваме и в Твое име се изправихме пред тази огромна войска! Господи, Ти си наш Бог, покажи, че никой човек не може да надделее над Твоята воля!“

11 Тогава Господ порази етиопците пред Аса и пред юдеите и етиопците побягнаха. 12 Аса и хората му ги преследваха до Герар. От етиопците паднаха толкова много, че останалите не можеха да се окопитят и бяха поразени пред Господа и Неговото войнство. А плячката, която взеха юдеите, беше много голяма. 13 Те разрушиха всички градове около Герар, защото страхът пред Господа беше обзел жителите им. И разграбиха тези градове, защото в тях имаше голяма плячка. 14 Ограбиха и пастирските колиби и се върнаха в Йерусалим с много стада овце и камили.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes