A A A A A
Bible Book List

Битие 26 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Исаак и Авимелех

26 В страната отново настана глад като предишния, който се случи по времето на Авраам. Исаак отиде при филистимския цар Авимелех в Герар. Защото Господ се яви пред него и каза: „Не отивай в Египет. Живей в страната, която ще ти покажа. Остани в тази страна и Аз ще бъда с тебе и ще те благословя, защото на тебе и на твоето потомство ще предам всички тези земи и ще изпълня клетвата, с която се заклех на баща ти Авраам. Ще умножа потомството ти колкото небесните звезди и ще предам на потомството ти всичките тези земи. Чрез твоето потомство ще бъдат благословени всички народи по земята, понеже Авраам послуша гласа Ми и опази Моите повели: заповедите, наредбите и законите, дадени от Мене.“ И така, Исаак се засели в Герар.

Когато местните жители го попитаха за Ревека, той отговори: „Тя ми е сестра“, защото се боеше да каже, че му е жена, за да не го убият заради Ревека, понеже тя беше много красива. Но след като той беше престоял там много време, филистимският цар Авимелех, както гледаше през прозореца, видя, че Исаак се забавлява с жена си Ревека. Тогава Авимелех повика Исаак и попита: „Така, тя е била твоя жена. А ти защо каза: ‘Тя ми е сестра?’“ Исаак му отговори: „Защото се боях да не би да ме убият заради нея.“ 10 Но Авимелех възрази: „Какво направи ти с нас? За малко някой от нас щеше да преспи с жена ти. Така ти щеше да ни въвлечеш в грях.“ 11 Тогава Авимелех обяви пред народа си: „Всеки, който се докосне до този човек и до жена му, ще бъде предаден на смърт.“

12 Господ благослови Исаак: след като започна да сее жито в тази страна, той пожъна стократен урожай през онова лято. 13 Така той се възвеличаваше все повече и повече, докато стана твърде велик. 14 Той придоби толкова стада дребен и едър добитък, както и многобройна прислуга, че филистимците започнаха да му завиждат. 15 Затова те сринаха и затрупаха с пръст всички водни кладенци, които бащините му роби бяха изкопали приживе на баща му Авраам. 16 Тогава Авимелех каза на Исаак: „Махни се оттук, защото ти стана много по-силен от нас.“ 17 Затова Исаак се вдигна оттам, разположи шатрите си в Герарската долина и се засели там. 18 Исаак отново изкопа водните кладенци, които бяха изкопани приживе на баща му Авраам и които филистимците бяха затрупали след смъртта му. Тях той нарече със същите имена, с които ги беше нарекъл баща му. 19 Докато Исааковите роби копаеха в долината, натъкнаха се на извор. 20 Но герарските пастири се скараха с пастирите на Исаак и викаха: „Наша е водата.“ Затова Исаак нарече кладенеца Есек заради тази препирня. 21 След това изкопаха друг кладенец, за който също се скараха. Затова той го нарече Ситна. 22 Тогава Исаак се придвижи оттам и изкопа друг кладенец, за който вече не се караха. Него пък нарече Реховот, защото, каза той, „сега Господ ни даде просторно място, за да се размножим по тази земя.“

23 Оттук той се върна във Вирсавия. 24 В същата онази нощ Господ се яви пред него и каза: „Аз съм Бог на баща ти Авраам. Не бой се, защото Аз съм с тебе. Ще те благословя и ще размножа потомството ти заради Своя роб Авраам.“ 25 Исаак издигна на това място жертвеник и призова Господнето име. Там той разположи шатрата си, а Исааковите роби изкопаха кладенец. 26 От Герар при него дойде Авимелех заедно с приятеля си Ахузат и военачалника си Фихол. 27 Исаак ги попита: „Защо дойдохте при мене? Нали вие ме намразихте и прогонихте от вас?“ 28 Те отговориха: „Виждаме, че Господ е с тебе и затова искаме да положим между нас и тебе клетва. Нека сключим с тебе договор, 29 че няма да ни правиш зло, както и ние не сме те докоснали, а само ти правихме добро и те изпратихме с мир. Сега разбираме, че ти си благословен от Господ.“ 30 Той им даде гощавка и те ядоха и пиха. 31 А сутринта станаха рано и положиха клетва един пред друг. След това Исаак ги изпрати и те си отидоха от него с мир. 32 В същия ден робите на Исаак дойдоха и му съобщиха за кладенеца, който изкопаха, като му казаха: „Открихме вода.“ 33 Той нарече кладенеца Шева. Затова името на този град и до ден днешен е Беер-Шева.

Женитбата на Исав

34 На четиридесет години Исав се ожени за Йехудита, дъщеря на хета Беер, както и за Васемата, дъщеря на хета Елон. 35 Но те бяха горест за Исаак и Ревека.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes