A A A A A
Bible Book List

Битие 13 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Раздяла на Аврам и Лот

13 Така Аврам излезе от Египет и се отправи към Негев – сам той и жена му заедно с всичко, което беше придобил, както и Лот. Сега Аврам беше много богат с добитък, сребро и злато.

От юг той продължи да се придвижва до Ветил, до мястото, където по-напред беше шатрата му – между Ветил и Гай, до мястото, където по-рано беше издигнал жертвеник. Там Аврам призова Господнето име.

Лот, който придружаваше Аврам, също притежаваше дребен и едър добитък, както и шатри. Тази земя беше тясна, за да живеят заедно, понеже техният имот беше много голям и не можеха повече да живеят на едно място. Така възникна раздор между пастирите на Аврам и пастирите на Лот. А по това време в тази местност живееха ханаанци и ферезейци.

Затова Аврам каза на Лот: „Не бива да има раздор между мене и тебе, между моите и твоите пастири, защото сме роднини. Нали цялата тази земя е пред тебе? Нека се разделим. Ако ти отидеш наляво, аз ще отида надясно. Ако ти отидеш надясно, аз ще отида наляво.“

10 Лот видя, че цялата Йорданска долина чак до Сигор се напояваше с вода като Господния рай, като египетската земя. Това беше преди Господ да разори Содом и Гомора. 11 Така че Лот избра цялата Йорданска долина и се отправи на изток. Така те се разделиха един от друг. 12 Аврам се засели в ханаанската страна, а Лот се засели сред градовете на Йорданската долина, като разпъна шатри чак до Содом. 13 А содомските жители бяха много порочни и грешни пред Господ. 14 Господ каза на Аврам, след като Лот се отдели от него: „Огледай се! От мястото, където си сега, погледни на север и юг, на изток и запад.

15 Цялата тази земя, която виждаш, Аз ще дам на тебе и на потомството ти за вечни времена. 16 Потомството ти ще направя многочислено като пясъка, така че ако някой може да изброи земния пясък, тогава ще бъде изброено и твоето потомство. 17 Стани, обходи тази земя надлъж и нашир, защото Аз ще я дам на тебе.“

18 И Аврам събра шатрата си, отиде и се засели в свещената дъбрава Мамрѐ, която е в Хеврон. Там той издигна жертвеник на Господ.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes