A A A A A
Bible Book List

Авакум 1 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Пророческа присъда, която пророк Авакум чу във видение.

Жалбата на пророка

Докога, Господи, ще викам, а Ти няма да чуваш, ще викам към Тебе за насилието и Ти няма да избавяш? Защо ми даваш да виждам злодейството и да гледам бедствието? Грабеж и насилие има пред мене, владее вражда и се развихря раздор. От това Законът вече няма сила и няма справедлив съд. Понеже нечестивите надделяват над праведниците, затова и правосъдието е изопачено.

Божият отговор

„Погледнете между народите, взрете се! И вие силно ще се удивите, защото Аз ще извърша през ваше време такова дело, за каквото няма да повярвате, ако ви разказват. Защото ето Аз ще подбудя халдейците, жесток и неудържим народ, който прекосява нашир земята, за да завладява селищата, които не му принадлежат. Страшни и ужасни са те, от тях самите произлизат съдът и властта им. Конете им са по-бързи от пантери и по-свирепи от вълци привечер; конниците им препускат стремително; ездачите им идват отдалече, налетяват като орел, който се спуска върху плячка. Всички идват за грабеж, с устремени напред лица те залавят пленници като пясък. 10 Надсмиват се над царете и князете за тях са за подигравка; присмиват се над всяка крепост, защото издигат обсаден вал и я превземат. 11 След това се понасят като стихиен вятър и продължават разрушителния си поход; мощта им е тяхното божество.“

Въпрос на Авакум – дали халдейците са по-грешни от Израил?

12 Господи, не си ли Ти отвека Моят Бог, Светият мой, Безсмъртният? Ние няма да умрем! Ти, Господи, си ги определил за съд. Скала моя! Ти си ги подготвил за наказание. 13 На чистите Ти очи не е свойствено да гледат злодеяния и Ти не можеш да гледаш как се извършват потисничества. А защо гледаш злодеи и си безмълвен, когато нечестив човек поглъща по-праведния от него?

14 Защо се отнасяш с хората като с морските риби, като с влечугите, които нямат господар? 15 Всички тях халдейците измъкват с въдица, влачат ги в трала си, събират ги в своите мрежи и поради това се радват и ликуват. 16 Затова принасят жертва на мрежата си и кадят тамян на трала си, защото чрез тях плячката им е тлъста и храната им е вкусна. 17 Затова те непрестанно вадят своите мечове, за да избиват безпощадно народите.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes