Add parallel Print Page Options

Попис главара отачких домова који су се вратили са Јездром

Ово су главари отачких домова уписани у свој родослов, који су дошли са мном из Вавилона за време владавине цара Артаксеркса:

Од Финесових потомака:

Гирсам;

од Итамарових потомака:

Данило;

од Давидових потомака:

Хатуш; од Сеханијевих потомака, који је Фаросов потомак,

Захарија и са њим стотину педесет мушкараца уписаних у родослов;

од Фат-Моавових потомака:

Елиоинај, син Зерајин и са њим две стотине мушкараца;

од Сеханијевих потомака:

син Јазилов и са њим три стотине мушкараца;

од Адинових потомака:

Евед, син Јонатанов и са њим педесет мушкараца;

од Еламових потомака:

Исаија, син Аталијин и са њим седамдесет мушкараца;

од Сефатијиних потомака:

Зевадија, син Михаилов и са њим осамдесет мушкараца;

од Јоавових потомака:

Овадија, син Јехилов и са њим две стотине осамнаест мушкараца;

10 од Селомитових потомака:

син Јосифијин и са њим стотину шездесет мушкараца;

11 од Вивајевих потомака:

Захарија, син Вивајев и са њим двадесет осам мушкараца;

12 од Азгадових потомака:

Јоанан, син Акатанов и са њим стотину десет мушкараца;

13 од последњих Адоникамових потомака поименце су

Елифелет, Јеиел и Семаја и са њима шездесет мушкараца;

14 од Вигвајевих потомака:

Гутај и Захур и са њима седамдесет мушкараца.

Повратак у Јерусалим

15 Окупио сам их крај реке која тече у Аву где смо се утаборили на три дана. Али, запазио сам да међу народом и свештеницима нема ниједног Левијевог потомка. 16 Зато сам послао по главаре Елиезера, Арила, Семају, Елнатана, Јарива, Елнатана, Натана, Захарију и Месулама, и по учитеље Јојарива и Елнатана. 17 Послао сам их и заповедио им за Ида, главара места Касифија, шта да кажу Иду и његовој браћи, храмским чуварима у месту Касифија: да нам доведу слуге за Дом нашег Бога. 18 И они су нам довели – јер је добра рука нашег Бога била над нама – разборитог човека, сина Левија и сина Израиља, једног од потомака Молије; затим Серевију са његовим синовима и његовом браћом. Укупно осамнаест људи; 19 Асавију и са њим Мераријевог потомка Исаију, његову браћу и његове синове. Укупно двадесет људи; 20 неке од храмских слугу, које је поставио Давид са главарима за помоћ Левитима, њих две стотине двадесет. Сви су били поименце назначени.

21 И тамо, на реци Ави, сам прогласио пост, да бисмо се понизили пред нашим Богом и тражили од њега срећан пут за нас, нашу децу и сву нашу имовину. 22 Била ме је срамота да од цара тражим војску и коњанике да нам помогну пред непријатељима на путу. Јер, рекли смо цару: „Рука нашег Бога је благонаклона свима који га траже, а његова сила и његов гнев су над свима који га остављају.“ 23 Тако смо постили и тражили све то од нашег Бога, а он нас је услишио.

24 Одвојио сам дванаест свештеничких главара: Серевију, Асавију и десеторицу њихове браће. 25 Измерио сам им сребро, злато и посуђе као прилог за Дом нашег Бога што су приложили цар, његови саветници, његови дворани и сав Израиљ који је био тамо. 26 На руке сам им измерио шест стотина педесет таланата[a] сребра, стотину таланата[b] сребрних посуда и стотину таланата злата[c]; 27 двадесет златних здела вредних хиљаду дарика[d] и две добро углачане бронзане посуде вредне као злато.

28 Рекао сам им: „Ви сте свети Господу и посуде су свете, а сребро и злато су добровољни прилози Господу, Богу ваших отаца. 29 Пазите их и чувајте док их не измерите пред главарима свештеника, Левитима и израиљским кнезовима у Јерусалиму, у одајама Дома Господњег.“ 30 Тако су свештеници и Левити примили измерено сребро, злато и посуђе да их однесу у Јерусалим, у Дом нашег Бога.

31 Дванаестог дана првог месеца са реке Аве кренули смо за Јерусалим. Над нама је била рука нашег Бога и спасавала нас од руку наших непријатеља и од заседа на путу. 32 И дошли смо у Јерусалим и остали тамо три дана.

33 Четвртог дана измерено је сребро, злато и посуђе у Дому нашег Бога на руке свештенику Меримоту, Уријином сину, с којим су били Левити Елеазар, Финесов син; Јозавад, Исусов син и Ноадија, Винујев син 34 А када је све било избројано и измерено, тада је и забележена сва тежина.

35 Онда су они који су дошли из изгнанства, прогнани народ, принели свеспалнице Богу Израиља: дванаест јунаца за сав Израиљ, деведесет шест овнова, седамдесет седам јагањаца, дванаест јараца за жртву за грех – све то као свеспалницу Господу. 36 И цареве заповести су предали царевим заповедницима и управитељима подручја преко реке, а они су се заузели и за народ и за Дом Божији.

Footnotes

  1. 8,26 Око 22 t.
  2. 8,26 Око 3,4 t.
  3. 8,26 Око 3,4 t.
  4. 8,27 Персијски златници тешки око 8,4 kg.