Add parallel Print Page Options

Народ исповеда грех

10 И док се Јездра молио и док је плачући признавао грехе падајући ничице пред Домом Божијим, око њега се окупило велико мноштво Израиљаца – мушкараца, жена и деце. Народ је горко плакао. Тада се огласио Сеханије, син Јехилов, један од Еламових потомака. Рекао је Јездри: „Неверно смо чинили према нашем Богу и оженили се туђинкама из народа земаљских. Али сада има наде за Израиљ у овоме. Зато, хајде да склопимо савез са нашим Богом, да отпустимо све жене и оне које су рођени од њих. Нека се то уради по савету Господњем и оних који се боје заповести нашег Бога, а и према Закону. Устани, јер је ово твоја обавеза, а ми ћемо бити с тобом. Буди јак и делуј!“

Јездра је тада устао и заклео главаре свештеника, Левита и сав Израиљ да поступе по овој одлуци. И они су се заклели. Устао је Јездра испред Дома Божијег и преноћио у соби Елијасивовог сина Јоанана. Ушао је тамо и није јео хлеб и пио воду, јер је жалио због неверства повратника из изгнанства.

Објавили су проглас по Јуди и Јерусалиму, свем народу из изгнанства да се окупи у Јерусалиму. А свакоме ко не дође за три дана, према одлуци главара и старешина, нека му се одузме сва имовина, а он ће бити одвојен од збора повратника из изгнанства.

Тако се окупио сав народ из Јуде, Венијамина и Јерусалима за три дана, деветог месеца[a], двадесетог дана у месецу. Сав народ је поседао на градском тргу пред Домом Божијим, дрхтећи и због свега овог и због кише. 10 Јездра свештеник је устао и рекао им: „Изневерили сте се, женили сте жене туђинке да увећате грех Израиља. 11 Зато дајте славу Господу, Богу ваших отаца, и учините његову вољу: одвојте се од народа земаљских и од жена туђинки!“

12 На то се сав збор огласио громким гласом: „Радићемо по твојим речима! 13 Али, много је народа и време је киша, па не може више да се стоји напољу. А овај посао није за дан или два, јер смо у овоме много грешили. 14 Молимо те, нека наши главари у томе стоје за сав збор. Нека сви који су у нашим градовима оженили жене туђинке дођу у одређено време, и са њима градске старешине и градске судије, све док се не одврати пламен гнева нашег Бога од нас, све док траје ова ствар.“ 15 Само су Јонатан, син Асаилов и Јазија, син Текујев устали против овог, а Левити Месулам и Саветај су им помагали.

16 Али народ из изгнанства је тако урадио, а свештеник Јездра је за себе издвојио људе, отачке главаре по домовима њихових предака, и то сваког од њих поименце. Они су првог дана десетог месеца сели да испитају ову ствар. 17 Тако су до првог дана првог месеца завршили са свим људима који су се оженили женама туђинкама.

Попис ожењених туђинкама

18 Тако су неки од синова свештеника пронађени међу онима који су се оженили женама туђинкама:

од синова Исусових, сина Јоседековог и његове браће:

Масија, Елиезер, Јарив и Годолија. 19 Они су дали руку да ће отпустити своје жене, па су свесни кривице принели овна из стада за свој грех.

20 Од Имирових синова:

Хананије и Зевадија;

21 од синова Харимових:

Масија, Илија, Семаја, Јехило и Озија;

22 од синова Пасхорових:

Елиоинај, Масија, Исмаило, Натанаило, Јозавад и Елеаса.

23 И од Левита:

Јозавад, Семај и Келаја који је Келита, и Петаја, Јуда, Елиезер.

24 Од певача:

Елијасив;

од вратара:

Салум, Телем и Урија.

25 А од Израиља,

од синова Фаросових:

Рамија, Језија, Малхије, Мијамин, Елеазар, Малхија и Венаја;

26 Од синова Еламових:

Матанија, Захарија, Јехило, Авдија, Јеремот и Илија;

27 Од синова Затујевих:

Елиоинај, Елијасив, Матанија, Јеремот, Завад и Азиза;

28 Од синова Вивајевих:

Јоанан, Хананија, Завај, Атлај;

29 Од синова Ванијевих:

Месулам, Малух, Адаја, Јасув, Сеал и Рамот;

30 Од синова Фат-Моавових:

Адна, Хелал, Венаја, Масија, Матанија, Веселеило, Винуј и Манасија;

31 Од синова Харимових:

Елиезер, Јесија, Малхија, Семаја и Симеун, 32 Венијамин, Малух, Семарија;

33 Од синова Асумових:

Матенај, Матата, Завад, Елифелет, Јеремај, Манасија, Семај;

34 Од синова Ванијевих:

Мадаја, Амрам, Уило, 35 Венаја, Ведеја, Хелуј, 36 Ванија, Меримот, Елијасив, 37 Матанија, Матенај, Јасав,

38 Ванија, Винуј, Семај,

39 Селемија, Натан, Адаја,

40 Махнадевај, Сасај, Сарај,

41 Азареило, Селемија, Семарија, 42 Салум, Амарија, Јосиф;

43 од синова Нававових:

Јеиел, Мататија, Завад, Зевина, Јадав, Јоило, Венаја.

44 Сви они су узели жене туђинке, али су отпустили и те жене и њихове синове.

Footnotes

  1. 10,9 Месец кислев, новембар/децембар.