Add parallel Print Page Options

Опомена богатима

Де сад, ви богаташи, заплачите и закукајте, због невоља које ће вас задесити. Богатство ваше иструну, одећу вам мољци изједоше, злато и сребро ваше рђа је прекрила, рђа њихова против вас ће сведочити, а огањ прождрети ваша тела. Благо сте згрнули у последње дане! Ево! Виче плата радника који су жели ваше њиве, коју сте им ви ускратили; вапаји жетелаца допрли су до ушију Господа над војскама. Живели сте раскошно на земљи и уживали; утовили сте своја срца за дан погубљења. Осудили сте и убили праведника, а он вам се није противио.

Патња и истрајност

Стога, браћо, будите стрпљиви, док Господ не дође. Погледајте како земљорадник ишчекује драгоцени род земље, стрпљиво чекајући на рану и позну кишу. Стога и ви истрајте, учврстите своја срца, јер се долазак Господњи приближио. Не гунђајте, браћо, један против другога да не будете суђени. Гле, Судија већ стоји на вратима!

10 За пример стрпљивости у злопаћењу, узмите, браћо, пророке који су говорили у име Господње. 11 Ево, блаженим називамо оне који су издржали. Чули сте за Јовову стрпљивост и видели сте шта је Господ на крају учинио, јер је Господ веома милостив и милосрдан.

12 Изнад свега, браћо моја, не заклињите се ни небом, ни земљом, нити којом другом заклетвом. Ваше „да“ нека буде „да“, и ваше „не“ – „не“.

Молитва вере

13 Злопати ли се ко међу вама? Нека моли. Радује ли се ко? Нека пева хвалоспев. 14 Болује ли ко међу вама? Нека позове црквене старешине, а они нека се моле над њим помазујући га уљем у име Господње, 15 па ће молитва вере исцелити болесника; Господ ће га подићи, и ако је починио грехе биће му опроштено. 16 Стога исповедајте своје грехе један другоме, и молите се једни за друге да будете исцељени. Много може постићи молитва праведника.

17 Илија је био човек као и ми. Он се жарко помолио да не буде кише, и киша није пала на земљу три године и шест месеци. 18 Онда се поново помолио, и небо је дало кишу, те је земља донела свој род.

Враћање заблуделих на прави пут

19 Браћо моја, ако ко од вас одлута од истине и неко га врати натраг, 20 знајте да ће онај који врати грешника с кривог пута спасти његов живот од смрти и покрити мноштво греха.