Add parallel Print Page Options

Упозорење против пристрасности

Браћо моја, ви који верујете у нашег славног Господа Исуса Христа, не будите пристрасни. Рецимо да на ваш скуп дође човек са златним прстеном и у скупоценој одећи, а дође и сиромах у прљавој одећи. Ви погледате на онога што носи скупоцену одећу, па му кажете: „Ти лепо седи овде“, а сиромаху кажете: „Ти стани тамо, или седи ту доле код мојих ногу.“ Нисте ли тако направили разлику међу собом и постали судије са опаким мислима?

Чујте, вољена моја браћо! Није ли Бог изабрао оне који су сиромашни у свету да буду богати у вери и наследници Царства које је Бог обећао онима који га воле? А ви сте презрели сиромаха. Па нису ли управо богаташи они који вас тлаче и одвлаче на судове? Не блате ли управо они лепо име онога по коме се зовете?

Ако заиста извршавате царски Закон према Писму: „Воли ближњега свога као самога себе“, добро чините. Али ако сте пристрасни, чините грех и Закон вас кори као преступнике. 10 Јер ко врши сав Закон, а погреши само у једном, крив је за све. 11 Јер онај који је рекао: „Не чини прељубе“, такође је рекао и: „Не убиј.“ Према томе, ако и не учиниш прељубу, а убијеш, преступио си Закон. 12 Говорите и поступајте као они којима ће се судити Законом који ослобађа. 13 Јер суд је немилосрдан према ономе који није исказивао милосрђе; а милосрђе слави победу над судом!

Вера и дела

14 Каква је корист, браћо моја, ако неко каже да има веру, а не чини добра дела? Може ли га таква вера спасти? 15 Ако су неки брат и сестра неодевени и ако оскудевају у свакодневној храни, 16 а неко од вас им каже: „Желим вам све најбоље, угрејте се и наситите!“, а не дате им оно што је потребно њиховом телу, каква је корист од тога? 17 Тако и вера, ако није спојена са делима, сама по себи је мртва.

18 Иначе, неко би могао да каже: „Ти имаш веру, ја имам дела. Покажи ми своју веру без дела, а ја ћу ти по делима показати своју веру.“ 19 Ти верујеш да постоји један Бог? Добро чиниш. Али и зли духови то верују и дрхте!

20 Хоћеш ли доказ, залудни човече, да је вера без дела јалова? 21 Зар наш отац Авра̂м није био делима оправдан приневши свога сина Исака на жртвеник? 22 Видиш ли да је вера сарађивала са његовим делима, и да је вера по делима постала потпуна? 23 Тако се испунило Писмо које каже: „Поверова Авра̂м Богу, па му је то урачунато у праведност“, и тако би назван Авра̂м „пријатељем Божијим“. 24 Видите да човек не постаје праведан пред Богом само вером, него и делима.

25 Исто тако, није ли се и Рахава, блудница, делима оправдала, тако што је угостила уходе и затим их упутила на други пут?

26 Наиме, као што је тело без духа мртво, тако је и вера без дела̂ мртва.