Add parallel Print Page Options

Исус је већи од Мојсија

Зато, света браћо, ви који имате удела у небеском позиву, усмерите своје мисли на Апостола и Првосвештеника наше вере [a] — Исуса. Он је веран Ономе који га је поставио, баш као што је био и Мојсије у свој Божијој кући, а достојан је веће славе него Мојсије, баш као што градитељ куће има већу част од куће. Јер, сваку кућу неко гради, а Бог је саградио све. Мојсије је, додуше, био веран као слуга у свој Божијој кући, сведочећи о ономе што ће бити речено, али Христос је веран као Син над својом кућом. А његова кућа смо ми ако се држимо поуздања и наде којима се хвалимо.

Упозорење против неверовања

Стога, као што каже Свети Дух:

»Данас ако му чујете глас,
нека вам не отврдне срце као у време Побуне,
на дан искушења у пустињи,
где су ме ваши праоци искушавали и проверавали,
па моја дела гледали четрдесет година.
10 Зато сам се разгневио на тај нараштај
и рекао: ‚У свом срцу увек застрањују,
моје путеве нису упознали.‘
11 Тако сам се у свом гневу заклео:
‚Неће ући у мој Починак!‘« [b]

12 Пазите, браћо, да срце неког од вас не буде зло и неверно, па да отпадне од Бога живога. 13 Него, свакодневно бодрите један другога док год одзвања оно »данас«, да неко од вас не отврдне заведен грехом. 14 Јер, сви ми имамо удела у Христу ако се до краја чврсто држимо поуздања које смо имали у почетку.

15 Као што је речено:

»Данас ако му чујете глас,
нека вам не отврдне срце као у време Побуне.« [c]

16 Јер, који су то чули, па се побунили? Зар не сви они које је Мојсије извео из Египта? 17 А на кога је Бог четрдесет година био гневан? Зар није на оне који су згрешили, чији су лешеви попадали по пустињи? 18 А којима се то заклео да неће ући у његов Починак ако не онима који су били непокорни? 19 И видимо да нису могли да уђу због неверовања.

Footnotes

  1. Јеврејима 3:1 наше вере Дословно: нашег исповедања.
  2. Јеврејима 3:11 Псалми 95,7-11
  3. Јеврејима 3:15 Псалми 95,7-8