Add parallel Print Page Options

Упозорење богаташима

Чујте сада ви, богаташи. Заплачите и закукајте због беде која ће вас снаћи! Иструну ваше богатство, а одећу вам изједоше мољци. Зарђаше вам злато и сребро — њихова рђа ће сведочити против вас и прождрети вам тело као огањ. Згрнусте благо у последње дане. Ево виче надница што сте је ускратили радницима који су пожњели ваше њиве и вика жетелаца допрла је до ушију Господа над војскама. Живели сте на земљи раскошно и распусно; утовили сте се [a] на дан клања. Осудили сте и убили праведника; он вам се не противи.

Стрпљивост у невољама

Дакле, стрпљиво истрајте, браћо, до Господњег доласка. Ево и ратар ишчекује драгоцени род земље и стрпљиво чека док не добије рану и касну кишу [b]. И ви стрпљиво чекајте и учврстите своје срце, јер се приближио Господњи долазак. Не гунђајте један против другога, браћо, да не будете осуђени. Ево Судија стоји на вратима!

10 За пример злопаћења и стрпљивости, браћо моја, узмите пророке, који су говорили у име Господа. 11 Ето, оне који су истрајали, зовемо срећнима. Чули сте за Јовову истрајност и видели шта је на крају Господ учинио. Господ је пун самилости и милосрђа.

12 А пре свега, браћо моја, не заклињите се ни небом, ни земљом, ни ма којом другом заклетвом. Нека ваше »да« буде »да«, а ваше »не« — »не«, да не будете осуђени.

Молитва вере

13 Ако се неко од вас злопати, нека се моли. Ако је неко радостан, нека пева хвалоспеве. 14 Ако је неко од вас болестан, нека позове к себи старешине цркве, а они нека се помоле над њим и помажу га уљем у име Господа, 15 и молитва вере излечиће болесника — Господ ће га подићи. Ако је згрешио, биће му опроштено. 16 Стога, признајте [c] своје грехе један другом и молите се један за другога да будете излечени. Много може делотворна молитва праведника.

17 Илија је био човек као и ми. Свесрдно се помолиo да не падне киша, и киша три и по године није пала на земљу. 18 А онда се опет помолио, и небо је дало кишу, а земља донела род.

19 Браћо моја, ако неко од вас одлута од истине, а неко га врати, 20 знајте да ће га тај који га је вратио са странпутице спасти од смрти и покрити мноштво греха.

Footnotes

  1. Јаковљева 5:5 утовили сте се Дословно: утовили сте своја срца.
  2. Јаковљева 5:7 рану и касну кишу То јест: јесењу и пролећну кишу.
  3. Јаковљева 5:16 признајте Или: исповедајте.