Add parallel Print Page Options

Против пристрасности

Браћо моја, верујте у нашег славног Господа Исуса Христа не гледајући ко је ко. Јер, ако на ваш састанак дође човек са златним прстеном и у раскошној одећи, а дође и сиромах у ритама, па ви с наклоношћу погледате онога у раскошној одећи и кажете му: »Ти лепо седи овде«, а оном сиромаху кажете: »Ти стани тамо«, или »Седи ми овде до ногу«, зар тако не правите разлике међу собом и не постајете судије са злим мислима?

Чујте, драга моја браћо: зар Бог није изабрао сиромашне у очима света да буду богати вером и да наследе Царство, које је обећао онима који га воле? А ви презресте сиромаха! Зар нису баш богаташи ти који вас угњетавају и вуку на судове? Зар управо они не оцрњују племенито име којим сте названи?

Ако се држите царског закона из Писма: »Воли свога ближњега као самога себе«(A), добро чините. Али, ако гледате ко је ко, чините грех и Закон вас осуђује као прекршиоце. 10 Јер, ко се држи целог Закона, а само у једној ствари посрне, крив је за кршење целог Закона. 11 Онај, наиме, који је рекао: »Не учини прељубу«(B), рекао је и: »Не убиј«(C). Ако, дакле, не учиниш прељубу, а убијеш, постао си прекршилац Закона.

12 Говорите и чините као они којима ће се судити по закону слободе. 13 Јер, суд ће бити немилосрдан према ономе ко сâм није био милосрдан. Милосрђе слави победу над судом.

Вера и дела

14 Каква је корист од тога, браћо моја, ако неко говори да има веру, а нема дела? Зар таква вера може да га спасе? 15 Ако неки брат или сестра немају шта да обуку или немају да једу сваког дана, 16 а неко од вас им каже: »Идите у миру, утоплите се и наједите«, а не дâ им оно што им је потребно за тело, каква је корист од тога? 17 Тако је и вера, ако нема делâ, сама по себи мртва.

18 Али неко ће рећи: »Ти имаш веру, а ја имам дела. Покажи ми своју веру без делâ, а ја ћу ти показати веру својим делима.«

19 Ти верујеш да постоји само један Бог. Добро чиниш! И ђаволи то верују и дрхте!

20 Хоћеш ли да сазнаш, неразумни човече, да је вера без делâ безвредна[a]? 21 Зар наш праотац Авраам није био оправдан делима када је на жртвенику принео свог сина Исаака? 22 Видиш да се вера удружила с његовим делима и да су дела допунила веру. 23 А испунило се и Писмо које каже: »Авраам поверова Богу и то му се урачуна у праведност«(D) и би назван Божијим пријатељем. 24 Видите да се човек оправдава делима, а не само вером.

25 Зар се није тако и блудница Раава оправдала делима када је примила гласнике и извела их другим путем?

26 Као што је тело без духа мртво, тако је мртва и вера без делâ.

Footnotes

  1. 2,20 безвредна У неким раним рукописима стоји: мртва.