Add parallel Print Page Options

Јаков, слуга Божији и Господа Исуса Христа, поздравља дванаест племена у дијаспори.

Искушења

Сматрајте чистом радошћу, браћо моја, кад год се суочите с разним искушењима, знајући да провера ваше вере развија истрајност. А истрајност нека доврши дело, да будете савршени и потпуни, без икаквог недостатка.

Ако неком од вас недостаје мудрости, нека је замоли од Бога, који сваком радо даје и никог не прекорева, и биће му дато. Али нека тражи с вером, нимало не сумњајући. Јер, онај ко сумња сличан је морском таласу који ветар подиже и носи. Нека такав човек не мисли да ће било шта добити од Господа — човек подељене душе и непостојан у свему што чини [a].

Нека се сиромашни брат хвали својом узвишеношћу, 10 а богати својом униженошћу, пошто ће нестати као пољски цвет. 11 Јер, сунце изађе, настане жега и осуши биљку; цвет јој отпадне, па пропадне сва њена лепота. Тако ће и богаташ свенути идући за својим пословима [b].

12 Благо човеку који стрпљиво подноси искушење. Јер, када постане прекаљен, примиће венац живота, који је Бог обећао онима који га воле.

13 Нико, када се суочи с искушењем, не треба да каже: »Бог ме искушава«, јер Бог се не може искушавати злом нити сâм некога искушава. 14 Него, свакога искушава његова сопствена пожуда, која га вуче и мами. 15 Онда пожуда зачне и рађа грех, а грех, учињен, рађа смрт.

16 Не заваравајте се, драга моја браћо. 17 Сваки добар дар и сваки савршен поклон долазе са неба [c], од Оца светлости, који се не мења као варљива сенка. 18 Он је одлучио да нас роди Речју истине, да будемо нека врста првине његових створења.

Слушање и извршавање

19 И ово знајте, драга моја браћо: нека сваки човек буде брз да чује, спор да каже и спор да се разгневи, 20 јер човеков гнев не ствара праведност пред Богом. 21 Стога, одбаците сваку нечистоту и преосталу опакост и кротко прихватите Реч, која је у вас усађена, која има моћ да спасе ваше душе.

22 Немојте само да слушате Реч и тако се заваравате, него је извршавајте. 23 Јер, ако неко само слуша Реч, а не извршава је, сличан је човеку који посматра своје рођено лице у огледалу: 24 погледа се, па оде и одмах заборави како изгледа. 25 Али, ко се помно загледа у савршени закон слободе и остане у њему, не заборављајући шта је чуо, него извршавајући дела, тај ће бити благословен у ономе што чини.

26 Ако неко мисли да је побожан, а не зауздава свој језик, тај самога себе заварава; његова побожност је узалудна. 27 Ово је побожност која је чиста и неокаљана пред Богом Оцем: бринути се за сирочад и удовице у њиховим невољама и себе чувати неопогањеног од света.

Footnotes

  1. Јаковљева 1:8 непостојан у свему што чини Дословно: непостојан на свим својим путевима.
  2. Јаковљева 1:11 идући за својим пословима Дословно: на својим стазама.
  3. Јаковљева 1:17 са неба Или: одозго.