A A A A A
Bible Book List

Ámos 7 Hungarian Bible: Easy-to-Read Version (ERV-HU)

Első látomás: a sáskajárás

Uram, az Örökkévaló ezt mutatta nekem látomásban: Kaszálórétet láttam, a királyi kaszálás után[a], amikor újra nőni kezdett a fű. Az Örökkévaló sáskarajt formált, és ráküldte a zöldellő mezőre. Mikor a sáskák már egészen csupaszra tarolták a rétet, felkiáltottam:

„Jaj, Uram, Örökkévaló! Könyörgök, bocsáss meg nekünk, különben Jákób népe nem éli túl ezt a csapást, hiszen már csak maroknyian maradtunk meg!”

Akkor az Örökkévaló megengesztelődött, és visszahívta a csapást.

„Jól van, ez nem fog bekövetkezni” — mondta.

Második látomás: a tűz

Uram, az Örökkévaló ezt mutatta nekem látomásban. Tüzet hívott elő, hogy azzal büntesse meg népét. A tűz elpusztította a nagy mélységet, és már a megművelt földeket is kezdte elégetni. Akkor felkiáltottam:

„Jaj, Uram, Örökkévaló! Könyörgök, állítsd meg a csapást, különben Jákób népe nem éli túl, hiszen már csak maroknyian maradtunk meg!”

Akkor az Örökkévaló megengesztelődött, és visszahívta a csapást.

„Jól van, ez sem fog bekövetkezni” — mondta.

Harmadik látomás: a függőón

Majd ezt mutatta nekem látomásban: az Úr egy fal tetején állt, és kezében függőónnal[b] vizsgálta, hogy a fal függőleges-e.

Ezt kérdezte tőlem az Örökkévaló: „Ámósz, mit látsz?”

„Függőónt” — válaszoltam.

Akkor ő így folytatta:

„Látod, függőónnal vizsgálom meg népemet, Izráelt, és nem kímélem meg őket többé a büntetéstől! Bizony elpusztulnak Izsák népének magaslatai, romhalmazzá lesz Izráelben minden szent épület, és fegyverrel támadok Jeroboám király családjára!”

Amacjá rátámad Ámószra

10 Amacjá, a bételi szentély papja üzenetet küldött Jeroboámnak, Izráel királyának: „Királyom, Ámósz lázadást szít ellened a nép között. Nem tűrheti tovább az ország Ámósz beszédét! 11 Mert azt mondta: »Jeroboám meghal a csatában, Izráel népét pedig kétségtelenül száműzetésbe hurcolják, messze földre.«”

12 Azután Amacjá ezt mondta Ámósznak:

„Próféta, menj el innen, siess vissza Júda földjére! Ott keresd meg a kenyeredet, ott prófétálj! 13 Itt, Bételben, nem prófétálhatsz többé, mert ez a király szent helye, és királyságának temploma!”

14 Ámósz így válaszolt Amacjának:

„Nem vagyok én próféta, sem a próféták tanítványa. Gazdálkodó vagyok, juhokat, marhákat tenyésztek, gyümölcsfákat gondozok. 15 De az Örökkévaló elhívott a nyájam mellől, s azt mondta nekem: »Menj, és prófétálj Izráelnek, népemnek!« 16 Most hát hallgasd meg Amacjá, mit üzen neked az Örökkévaló! Te azt mondod, ne prófétáljak Izráel ellen, ne szóljak Izsák népe ellen.

17 Az Örökkévaló pedig ezt mondja neked:

»Feleséged prostituálttá
    lesz a városban,
fiaidat és leányaidat
    fegyverrel ölik meg,
birtokod elveszik,
    és felosztják az idegenek,
te magad idegen földön
    halsz meg,
Izráelt pedig száműzetésbe hurcolják!«”

Footnotes:

  1. Ámos 7:1 királyi kaszálás után Az első és legjobb minőségű kaszálásból a széna a királyt illette.
  2. Ámos 7:7 függőón Ősi kőműves eszköz: zsinór és a végére erősített nehezék, amellyel megállapítható, hogy a fal valóban függőlegesen áll-e. Még ma is használják.
Hungarian Bible: Easy-to-Read Version (ERV-HU)

Copyright © 2003, 2012 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes