A A A A A
Bible Book List

Prva poslanica Korinćanima 14 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Dari u zajednici

14 Slijedite ljubav, čeznite za onim duhovnim, a osobito da prorokujete. Jer tko govori jezicima, ne govori ljudima, nego Bogu; nitko ga, naime, ne razumije, jer Duhom govori tajne. A tko prorokuje, ljudima govori: na izgradnju, i ohrabrenje, i utjehu. Tko govori jezicima, sam sebe izgrađuje; ali tko prorokuje, izgrađuje crkvu. A ja bih da svi govorite jezicima, ali još više da prorokujete. Jer veći je tko prorokuje od onoga koji govori jezicima, osim ako to protumači, da je crkvi na izgradnju.

A sada, braćo, dođem li k vama govoreći jezicima, što bih vam koristio ako vam ne prozborim bilo otkrivenje, bilo spoznaju, bilo proroštvo ili pouku? Ako neživi predmeti koji daju zvuk, bilo svirala ili citra, ne daju zvucima razgovijetnosti, kako će se razaznati što se svira sviralom a što citrom? Ili ako trublja daje nejasan glas, tko će se spremiti za boj? Tako i vi. Ako jezikom ne budete jasna govora zborili, kako će se razumjeti što se govori? Govorit ćete, naime, u vjetar. 10 Toliko, primjerice, ima različnih glasova na svijetu, i nijedan nije bez značenja. 11 Ako dakle ne znam značenja glasu, bit ću tuđinac onomu tko govori, a onaj tko govori tuđinac će biti meni. 12 Tako i vi, budući da žudite za onim duhovnim, nastojte time izobilovati na izgradnju crkve.

13 Zato tko govori drugim jezikom, neka moli da može protumačiti. 14 Jer ako jezikom molim, moj duh moli, ali je um moj besplodan. 15 I što onda? Molit ću duhom, ali ću moliti i umom; pjevat ću hvalospjeve duhom, ali ću pjevati i umom. 16 Jer ako blagoslivljaš duhom, kako će neupućeni reći »Amen« na tvoju zahvalu, budući da ne zna što govoriš? 17 Ti pak dobro zahvaljuješ, ali se onaj drugi ne izgrađuje. 18 Hvala Bogu, govorim jezicima više nego svi vi, 19 ali u crkvi više volim svojim umom izgovoriti pet riječi, da i druge poučim, negoli na tisuće riječi jezicima.

20 Braćo, ne budite djeca po razboru, nego po zloći budite djetinji, ali u svojem razboru budite zreli. 21 U Zakonu je pisano: »Drugim jezicima i drugim usnama govorit ću ovom narodu, pa me ni tako neće poslušati, govori Gospodin.« 22 Tako jezici nisu znakom vjernicima, nego nevjernicima, dok prorokovanje nije nevjernicima, nego vjernicima. 23 Ako se dakle sastane sva crkva zajedno i svi govore jezicima, a uđu neupućeni ili nevjernici, neće li reći da ludujete? 24 Ako pak svi prorokuju, a uđe koji nevjernik ili neupućeni, sve ga prekorava, sve ga prosuđuje; 25 tajne se njegova srca očituju. I tako, past će ničice i pokloniti se Bogu, priznajući: »Doista, Bog je u vama.«

Red na sastancima

26 Što dakle braćo? Kad se sastajete, svaki ima ili hvalospjev, ili pouku, ili otkrivenje, ili jezik, ili tumačenje - neka sve bude na izgradnju. 27 Ako tko govori jezikom, neka su dvojica ili najviše trojica, i to jedan za drugim; a jedan neka tumači. 28 Ako pak nema tumača, neka takav u crkvi šuti; neka pak govori sebi i Bogu. 29 A proroci - neka govore dvojica ili trojica, a ostali neka prosuđuju. 30 Ako pak nekomu drugom koji je tu bude što objavljeno, prvi neka šuti. 31 Jer možete, jedan po jedan, svi prorokovati, da se svi pouče i svi budu ohrabreni. 32 A proročki se duhovi podređuju prorocima, 33 jer Bog nije Bog nereda, nego mira.

Kao u svim crkvama svetih, 34 neka žene u crkvama šute, jer se njima ne dopušta govoriti, nego neka budu podložne, kako i Zakon govori. 35 Ako se žele čemu poučiti, neka pitaju svoje muževe kod kuće, jer sramota je ženi govoriti u crkvi.[a] 36 Ili zar je riječ Božja od vas proizašla? Zar je samo k vama došla?

37 Ako tko misli da je prorok ili duhovan, neka zna: ovo što vam pišem Gospodnja je zapovijed. 38 Tko to ne prizna, neće biti priznat. 39 Tako, braćo moja, težite prorokovati i ne priječite govoriti jezicima. 40 Ali neka sve bude pristojno i uredno!

Footnotes:

  1. 1Kor 14,34-35 Neki rukopisi stavljaju ove retke iza sadašnjeg retka 1Kor 14,40.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes