A A A A A
Bible Book List

Prva poslanica Korinćanima 12 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Dari Duha

12 O onome pak duhovnom, braćo, ne bih htio da budete u neznanju. Znate kako su vas - dok bijaste zavedeni, pogani - vodili k nijemim idolima. Zato vam dajem na znanje: tko god u Duhu Božjem govori, ne kaže: »Proklet Isus.« I nitko ne može reći: »Isus je Gospodin« osim u Duhu Svetom. Različni su dari, ali je isti Duh. I različne su službe, ali je isti Gospodin. I različne su činidbe, ali je isti Bog koji čini sve u svima. A svakomu se daje očitovanje Duha na korist. Jer jednomu se po Duhu daje riječ mudrosti, drugomu riječ spoznanja po istome Duhu; drugomu vjera u istome Duhu, drugomu dari liječenja u jednomu Duhu; 10 drugomu pak moć činjenja čudesa, drugomu prorokovanje, drugomu razlučivanje duhova, drugomu različni jezici, drugomu pak tumačenje jezika. 11 A sve to čini jedan te isti Duh, dijeleći svakomu napose kako hoće.

Usporedba s tijelom

12 Jer kao što je tijelo jedno te ima mnogo udova, a svi su udovi tijela, premda mnogi, jedno tijelo - tako i Krist. 13 Doista, u jednome Duhu svi smo mi u jedno tijelo kršteni, bilo Židovi ili Grci, bilo robovi ili slobodnjaci; i svi smo jednim Duhom napojeni. 14 Jer ni tijelo nije jedan ud, već mnogi. 15 Rekne li noga: »Budući da nisam ruka, nisam od tijela«, zar zbog toga nije od tijela? 16 I rekne li uho: »Budući da nisam oko, nisam od tijela«, zar zbog toga nije od tijela? 17 Kad bi sve tijelo bilo oko, gdje bi bio sluh? Kad bi sve bilo sluh, gdje bi bio njuh? 18 A sad, Bog je postavio udove u tijelu, svaki pojedini od njih, kako je htio. 19 Kad bi svi pak bili jedan ud, gdje bi bilo tijelo? 20 No sad udovi su mnogi, a tijelo je jedno. 21 Ne može oko reći ruci: »Ne trebam te«, ili opet glava nogama: »Ne trebam vas.« 22 Naprotiv, udovi tijela koji se čine slabijima, mnogo su potrebniji. 23 I većom čašću okružujemo one koje smatramo nečasnijima na tijelu. I onima koji su nam nepristojni pridajemo više pristojnosti 24 a koji su nam ugledni toga ne trebaju. Ali je Bog tijelo sazdao tako da je veću čast dao onomu kome ona nedostaje, 25 da u tijelu ne bude razdora, nego da se udovi jednako brinu jedni za druge. 26 I ako trpi jedan ud, s njime trpe svi udovi; a slavi li jedan ud, s njime se raduju svi udovi.

27 A vi ste tijelo Kristovo, i udovi pojedinačno. 28 I neke Bog postavi u crkvi: prvo apostole, drugo proroke, treće učitelje; zatim čudesa, zatim dari liječenja, pomaganja, upravljanja, različnih jezika. 29 Zar su svi apostoli? Zar svi proroci? Zar svi učitelji? Zar svi čudotvorci? 30 Zar svi imaju dare liječenja? Zar svi govore jezike? Zar svi tumače? 31 Čeznite za višim darima! A evo vam pokazujem još vrsniji put.

Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes