A A A A A
Bible Book List

Prva poslanica Korinćanima 10 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Primjeri iz Izraelove prošlosti

10 Jer ne bih htio da ne znate, braćo, da svi oci naši bijahu pod oblakom i svi prođoše kroz more. I svi u Mojsija bijahu kršteni u oblaku i u moru.[a] I svi su isto duhovno jelo jeli i svi su pili isto duhovno piće, jer su pili iz duhovne stijene koja ih je pratila, a ta stijena bijaše Krist. Ali većina njih nije bila po volji Bogu; jer su poubijani u pustinji. Ovi događaji nama postadoše primjer, da ne poželimo zala kao što oni poželješe. Ne budite idolopoklonici kao neki od njih; kao što je pisano: »Sjede narod jesti i piti, pa ustade plesati.« I ne podajimo se bludu kao što se neki od njih podaše bludu te dvadeset i tri tisuće padoše u jednom danu. I ne iskušavajmo Krista kao što ga neki od njih stadoše kušati te od zmija izginuše.[b] 10 I ne mrmljajte kao što neki od njih stadoše mrmljati te izginuše od zatornika. 11 Sve se ovo kao primjer događalo njima, a zapisano je za opomenu nama, koje su zapala posljednja vremena. 12 Tako tko misli da stoji, neka pazi da ne padne. 13 Nijedna vas kušnja nije zahvatila, osim ljudske. A Bog je vjeran i neće dopustiti da budete kušani iznad svojih snaga, nego će vam s kušnjom dati i ishod da je možete podnijeti.

Stol Gospodnji i stol zloduha

14 Upravo zato, ljubljeni moji, bježite od idolopoklonstva! 15 Kažem vam kao mudrima: prosudite sami što govorim. 16 Nije li čaša blagoslova koju blagoslivljamo zajedništvo krvi Kristove? Nije li kruh što ga lomimo zajedništvo tijela Kristova? 17 Budući da je kruh jedan, mi mnogi tijelo smo jedno; jer svi smo dionici jednoga kruha. 18 Promotrite Izraela po tijelu; nisu li oni koji žrtve blaguju zajedničari žrtvenika? 19 Što li dakle kazujem? Da je meso žrtvovano idolima nešto? Ili da je idol nešto? 20 Ne, nego da ono što oni žrtvuju zlodusima žrtvuju, a ne Bogu. A ja ne želim da vi budete u zajedništvu sa zlodusima.[c] 21 Ne možete piti čašu Gospodnju i čašu zloduha. Ne možete biti sudionici stola Gospodnjega i stola zloduhova. 22 Ili da na ljubomoru Gospodina izazivamo? Zar smo od Njega jači?

Moja sloboda i savjest drugoga

23 »Sve je dopušteno«, ali sve nije korisno. »Sve je dopušteno«, ali sve ne izgrađuje. 24 Nitko neka svoje ne traži, nego ono što je drugoga! 25 Jedite sve što se prodaje na tržnici, ništa ne ispitujući zbog savjesti. 26 Jer: »Gospodnja je zemlja i obilje njezino.« 27 Pozove li vas koji nevjernik i želite li se odazvati, jedite sve što se pred vas iznese, ništa ne ispitujući zbog savjesti. 28 Ako vam pak tko rekne: »Ovo je žrtvovano«, ne jedite zbog onoga koji vas je upozorio i zbog savjesti. 29 A savjesti, kažem, ne svoje, nego onoga drugoga. Jer zašto da se moja sloboda prosuđuje savješću drugoga? 30 Ako sa zahvalom sudjelujem, zašto da me grde zbog onoga na čemu ja zahvaljujem? 31 Jeli dakle ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite. 32 Ne budite na spoticaj ni Židovima ni Grcima, a ni crkvi Božjoj, 33 kao što i ja u svemu svima ugađam ne tražeći svoje koristi, nego za mnoge, da bi se spasili.

Footnotes:

  1. 1Kor 10,2 Umjesto »bijahu kršteni« neki rukopisi donose inačicu: »krstiše se«.
  2. 1Kor 10,9 Umjesto »Krista« neki rukopisi donose: »Gospodina«, a drugi: »Boga«.
  3. 1Kor 10,20 Umjesto »oni«, neki tekstovi imaju: »pogani«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes