A A A A A
Bible Book List

Prva poslanica Korinćanima 1 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Naslov i pozdrav

Pavao, pozvan za apostola Krista Isusa po volji Božjoj, i brat Sosten, crkvi Božjoj koja je u Korintu, posvećenima u Kristu Isusu, pozvanima da budu sveti, sa svima koji na bilo kojemu mjestu prizivlju ime Gospodina našega Isusa Krista, njihova i našega. Milost vam i mir od Boga, Oca našega, i Gospodina Isusa Krista.

Zahvala

Zahvaljujem Bogu svojemu uvijek za vas zbog milosti Božje koja vam je dana u Kristu Isusu, što se u svemu obogatiste u njemu, u svakoj riječi i svakom spoznanju, kao što se svjedočanstvo o Kristu u vama utvrdilo, tako da ne oskudijevate ni u jednom milosnom daru dok iščekujete otkrivenje Gospodina našega Isusa Krista. A On će vas i utvrditi do kraja, da budete besprigovorni na Dan Gospodina našega Isusa Krista.[a] Vjeran je Bog koji vas pozva u zajedništvo Sina svojega Isusa Krista, Gospodina našega.

Razdor među vjernicima

10 Molim vas, braćo, poradi imena Gospodina našega Isusa Krista, da svi budete složni u istupu i da među vama ne bude razdora, nego da budete savršeno ujedinjeni u istom umu i u istoj misli. 11 Jer dojaviše mi o vama, braćo moja, neki od Klojinih da među vama ima svađa. 12 Mislim na to što svaki od vas govori: »Ja sam Pavlov«, »A ja Apolonov«, »A ja Kefin«, »A ja Kristov«. 13 Zar je Krist razdijeljen? Zar je Pavao raspet za vas, ili ste kršteni u ime Pavlovo? 14 Zahvaljujem Bogu što ne krstih nikoga od vas, osim Krispa i Gaja,[b] 15 kako tko ne bi rekao da ste kršteni u ime moje. 16 Da, krstih i Stefanin dom; inače ne znam krstih li još koga drugoga. 17 Jer Krist me ne posla krštavati, nego navješćivati Evanđelje, i to ne mudrošću besjede, da ne izgubi značenje križ Kristov.

Mudrost svjetska i mudrost Božja

18 Jer je govor o križu onima koji propadaju ludost, a nama je koji se spasavamo sila Božja. 19 Jer je pisano: »Upropastit ću mudrost mudrih i razumnost ću razumnih odbaciti.« 20 Gdje je mudrac? Gdje književnik? Gdje mislilac ovoga vijeka? Ne učini li Bog mudrost ovoga svijeta ludom? 21 Budući, naime, da u mudrosti Božjoj svijet ne upozna Boga svojom mudrošću, svidje se Bogu ludošću propovijedanja spasiti one koji vjeruju. 22 Jer i Židovi znake ištu i Grci traže mudrost, 23 a mi propovijedamo Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima pak ludost, 24 ali onima koji su pozvani, i Židovima i Grcima, Krista, Božju silu i Božju mudrost. 25 Jer je ludost Božja mudrija od ljudi, i slabost Božja od ljudi jača. 26 Ta promotrite svoj poziv, braćo: nema mnogo mudrih po tijelu, nema mnogo snažnih, nema mnogo plemenitih. 27 Nego lude svijeta izabra Bog da posrami mudre; i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake; 28 i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog, i ono što nije da uništi ono što jest, 29 da se nitko ne bi dičio pred Bogom. 30 Od Njega je pak da vi jeste u Kristu Isusu, koji nama postade mudrost od Boga, i pravednost, i posvećenje, i otkupljenje, 31 da bude, kao što je pisano: »Tko se diči, neka se diči u Gospodinu.«

Footnotes:

  1. 1Kor 1,8 »Krista« - autentičnost nije potvrđena u svim najvažnijim rukopisima.
  2. 1Kor 1,14 »Bogu« - autentičnost nije potvrđena u svim najvažnijim rukopisima.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes