A A A A A
Bible Book List

Prva Ivanova poslanica 2 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Isus Krist - žrtva pomirnica

Dječice moja, ovo vam pišem da ne griješite. No ako tko zgriješi, imamo zagovornika kod Oca: Isusa Krista, Pravednika. On je žrtva pomirnica za grijehe naše; i ne samo naše nego i za grijehe cijeloga svijeta.

Držati njegove zapovijedi

A po ovome znamo da ga poznajemo: ako njegove zapovijedi držimo. Tko govori: »Poznajem ga«, a ne drži njegovih zapovijedi, lažac je i nema istine u njemu; a tko njegovu riječ drži, u njemu je uistinu savršena ljubav Božja; po tome znamo da smo u njemu. Tko govori da ostaje u njemu, treba i sam hoditi tako kao što je on hodio.

Ljubljeni, ne pišem vam novu zapovijed, nego staru zapovijed koju imadoste od početka. Ta je stara zapovijed riječ koju ste čuli. Opet, novu vam zapovijed pišem - koja se obistinjuje u njemu i u vama - jer tama prolazi, a istinsko svjetlo već svijetli. Tko govori da je u svjetlosti a mrzi svojega brata, u tami je sve dosad. 10 Tko ljubi svojega brata, u svjetlosti ostaje i u njemu nema sablazni. 11 Ali tko mrzi svojega brata, u tami je, te u tami hodi i ne zna kamo ide, jer mu je tama oči zaslijepila.

Ne ljubite svijeta

12 Pišem vam, dječice, jer su vam grijesi oprošteni po njegovu imenu. 13 Pišem vam, oci, jer ste upoznali Onoga koji je od početka. Pišem vam, mladići, jer ste pobijedili Zloga.

14 Napisah vama, djeco, jer ste upoznali Oca. Napisah vama, oci, jer ste upoznali Onoga koji je od početka. Napisah vama, mladići, jer ste jaki i riječ Božja ostaje u vama, i pobijedili ste Zloga.

15 Ne ljubite svijeta, niti ičega u svijetu. Ako tko ljubi svijet, u njemu nema ljubavi Očeve. 16 Jer sve što je u svijetu - požuda pÜti, i požuda očiju i uobraženost zbog imetka - nije od Oca, nego od svijeta. 17 A svijet sa svojom požudom prolazi; tko pak izvršuje volju Božju, ostaje dovijeka.

Antikristi

18 Djeco, posljednji je čas, i kao što ste čuli: Antikrist dolazi, i sad su se već pojavili mnogi antikristi. Odatle znamo da je posljednji čas. 19 Od nas izađoše, ali od nas ne bijahu, jer da bijahu od nas, s nama bi bili ostali, nego - neka bjelodano bude da svi oni nisu od nas.

20 A vi imate pomazanje od Svetoga, i sve znate. 21 Ne pisah vam što ne znate istinu, nego što je znate; kao uostalom i to da nijedna laž nije od istine. 22 Tko je lažac ako ne onaj koji niječe da je Isus - Krist? Onaj je Antikrist koji niječe Oca i Sina. 23 Tko god niječe Sina, nema ni Oca, a tko priznaje Sina, ima i Oca. 24 Vi - ono što ste čuli od početka, neka u vama ostane! Ako u vama ostane ono što ste čuli od početka, i vi ćete ostati u Sinu i Ocu. 25 A ovo je obećanje što nam ga on obeća: život vječni.

26 Ovo vam napisah o onima koji vas zavode. 27 A vi - pomazanje koje primiste od njega u vama ostaje. I ne trebate da vas itko poučava, nego vas njegovo pomazanje poučava o svemu - a istinito je i laž nije - te kao što vas je ono poučilo, ostanite u njemu.

Božja djeca

28 I sada, dječice, ostanite u njemu da, kada se on pojavi, pouzdanje imadnemo te se ne postidimo pred njim o njegovu dolasku. 29 Ako znate da je on pravedan, spoznajete da je svaki koji čini pravednost od njega rođen.

Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes