A A A A A
Bible Book List

Poslanica Rimljanima 7 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

U novosti Duha, a ne u stareži slova

Ili ne znate, braćo, jer govorim onima koji poznaju Zakon, da Zakon gospodari nad čovjekom samo dok on živi. Jer je udana žena vezana Zakonom dok joj muž živi. Umre li joj muž, ništetan je za nju Zakon u onom što se tiče muža. Dakle: dok joj muž još živi, zvat će se preljubnicom veže li se uz drugoga muža; ako joj pak muž umre, slobodna je od Zakona te nije preljubnica veže li se uz muža drugoga. Tako i vi, braćo moja, umrijeste Zakonu po tijelu Kristovu, da pripadnete drugomu, Onomu koji od mrtvih bi uskrišen, da bismo donijeli plod Bogu. Jer dok smo bili u tijelu, grješne su strasti, po Zakonu, djelovale u našim udovima, te smo donijeli plodove smrti. A sada, sa Zakonom ništetnim po nas umrijesmo onome što nas je sputavalo, tako da služimo u novosti Duha, a ne u stareži slova.

Zakon i grijeh

Što ćemo dakle reći? Je li Zakon grijeh? Nipošto! Ipak, grijeh ne spoznadoh osim po Zakonu, jer za požudu ne bih znao da Zakon nije govorio: »Ne poželi!« Ali zgrabivši priliku grijeh je, po zapovijedi, proizveo u meni svaku požudu, jer je grijeh bez Zakona mrtav. Nekoć sam pak živio bez Zakona, ali kad dođe zapovijed, grijeh oživje, 10 a ja umrijeh, i nađe se da mi je na smrt ta zapovijed, koja je dana na život. 11 Jer me grijeh, zgrabivši priliku, po zapovijedi zavede i njome ubi. 12 Tako: Zakon je svet, i zapovijed je sveta, i pravedna, i dobra. 13 Pa zar to dobro meni postade smrt? Nipošto! Nego grijeh, da bi se pokazao kao grijeh, po tom dobru uzrokuje mi smrt, da kroz zapovijed grijeh postane posvema grješan.

Zakon Božji i zakon grijeha

14 Znamo, naime, da je Zakon duhovan, a ja sam tjelesan, prodan kao rob grijehu. 15 Jer što radim, ne razumijem; ono, naime, što bih htio ne provodim, nego činim ono što mrzim. 16 Ako pak činim ono što ne bih htio, time se slažem sa Zakonom, da je dobar. 17 Onda pak to više ne radim ja, nego grijeh koji obitava u meni. 18 Jer znam da dobro ne obitava u meni, to jest u mojemu tijelu. Jer u meni je prisutno htjeti, ali nije i ostvarivati dobro. 19 Jer dobro što bih htio ne činim, nego zlo provodim, ono što ne bih htio. 20 No ako baš to činim što ne bih htio, više to ne radim ja, nego grijeh koji obitava u meni. 21 Nalazim dakle ovaj zakon: kad bih htio činiti dobro, zlo mi je na dohvatu. 22 Jer se radosno slažem sa Zakonom Božjim po nutarnjem čovjeku, 23 ali vidim drugi zakon u svojim udovima, koji vojuje protiv zakona mojega uma i zarobljuje me po zakonu grijeha koji je u mojim udovima. 24 Jadan li sam čovjek! Tko će me izbaviti od tijela smrti ove? 25 Hvala Bogu po Isusu Kristu, Gospodinu našemu! Dakle, ja sam umom služim Zakonu Božjemu, a tijelom zakonu grjehovnu.

Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes