A A A A A
Bible Book List

Poslanica Rimljanima 3 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Židovska nevjernost i Božja vjernost

Koja je dakle prednost Židova? Ili: kakva je korist u obrezanju? Velika, u svakom pogledu! Pa najprije: povjerene su im riječi Božje. I što? Ako su neki bili nevjerni, neće li njihova nevjernost obesnažiti Božju vjernost? Nipošto! Nego, Bog neka bude istinit, a svaki čovjek lažac, kao što je i pisano: »Da pravedan budeš u svojim riječima i pobijediš kad te budu sudili.« No ako naša nepravednost ističe Božju pravednost, što ćemo reći? Nije li Bog nepravedan kad iskazuje gnjev? - ljudski govorim. Nipošto! Jer kako će inače Bog suditi svijetu? Ako istina Božja mojom laži izobiluje na njegovu slavu, zašto da još i ja budem suđen kao grješnik? I zar da - kako nas neki kleveću i tvrde da govorimo - »učinimo zlo da dođe dobro«? Njihova je osuda pravična.

Sav je svijet kriv pred Bogom

Što dakle? Jesmo li mi bolji? Nikako! Jer već optužismo, i Židove i Grke, da su pod grijehom, 10 kao što je i pisano:

»Nema pravedna ni jednoga;
11 nema razumna, nema ga koji Boga traži.
12 Svi zastraniše, zajedno se pokvariše,
nema ga koji čini dobro, nema čak ni jednoga.
13 Grob otvoren grlo je njihovo,
jezicima svojim obmanjuju.
Zmijski je otrov na usnama njihovim.
14 Usta su im puna kletve i gorčine.
15 Noge njihove hitre su da proliju krv.
16 Razvaline i bijeda na njihovim su putovima.
17 Put mira oni ne poznaju.
18 Nema straha Božjega pred očima njihovim.«

19 A znamo da sve što Zakon kaže govori to onima koji su pod Zakonom, da svaka usta zamuknu i sav svijet bude kriv pred Bogom. 20 Jer djelima Zakona nitko pred Njim neće biti opravdan. Po Zakonu, doista - samo spoznaja grijeha.

Pravednost Božja

21 A sada se bez Zakona očitovala pravednost Božja, posvjedočena Zakonom i Prorocima, 22 i to pravednost Božja po vjeri Isusa Krista, za sve koji vjeruju, jer nema razlike: 23 doista, svi su sagriješili i uskraćena im je Božja slava, 24 a opravdani su besplatno njegovom milošću po otkupljenju u Kristu Isusu. 25 Njega Bog izloži kao Pomirilište, po vjeri, svojom krvlju, da pokaže svoju pravednost prelazeći preko prije počinjenih grijeha, 26 u strpljivosti Božjoj, kako bi pokazao svoju pravednost u sadašnje vrijeme; da sam bude pravedan i da opravdava onoga koji je od vjere Isusove.

Zakon vjere

27 Gdje je dakle hvalisanje? Isključeno je. Po kojem zakonu? Po onome djela? Ne, nego po zakonu vjere. 28 Jer smatramo da čovjek biva opravdan vjerom bez djela Zakona. 29 Je li Bog samo Židova? Nije li i pogana? Da, i pogana, 30 jer stvarno jedan je Bog koji će opravdati obrezanike iz vjere i neobrezanike po vjeri. 31 Obesnažujemo li tako Zakon po vjeri? Nipošto! Naprotiv, mi Zakon utvrđujemo.

Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes