A A A A A
Bible Book List

Poslanica Rimljanima 13 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Podređivati se vlastima

13 Svaka duša neka se podređuje vlastima koje su nad njom, jer nema vlasti a da nije od Boga; one koje postoje, od Boga su postavljene, tako da tko se suprotstavlja vlasti, Božjoj se odredbi protivi. A oni koji se protive, pribavit će sebi osudu. Jer vladari nisu strah zbog dobra, nego zbog zla djela. Hoćeš li da se ne bojiš vlasti? Čini dobro, i imat ćeš pohvalu od nje. Ona ti je Božji poslužitelj, za tvoje dobro. Akoli zlo činiš, strijepi, jer ona ne nosi mača zalud. Poslužitelj je Božji, osvetljiva, u gnjevu prema onomu koji zlo čini. Zato se treba podređivati, ne samo zbog gnjeva nego i zbog savjesti. Stoga i poreze plaćate, jer Božji su službenici koji se baš time bave. Dajte svakomu što je za dug: komu porez, porez; komu carinu, carinu; komu bojazan, bojazan; komu čast, čast.

Ljubav - ispunjenje Zakona

Nikomu ništa ne dugujte, osim da jedni druge ljubite. Jer tko ljubi drugoga, ispunio je Zakon. Jer: »Ne čini preljuba!« »Ne ubij!« »Ne ukradi!« »Ne poželi!« i koja god druga zapovijed, u ovoj je riječi obuhvaćena, i to: »Ljubi bližnjega svojega kao sebe samoga.« 10 Ljubav ne čini zla bližnjemu. Ljubav je dakle ispunjenje Zakona.

11 I ovo: znadete vrijeme, da je već čas da se iza sna probudite, jer nam je sada spasenje bliže nego kad povjerovasmo.[a] 12 Noć gotovo prođe, a dan se približio. Odložimo dakle djela tame i obucimo se u oružje svjetla. 13 Kao po danu, pristojno hodimo: ne u pijankama i pijančevanjima, ne u bludnostima i razvratnostima, ne u svađi i ljubomori; 14 nego se obucite u Gospodina Isusa Krista i nemojte se brinuti kako da udovoljite požudama tijela.

Footnotes:

  1. Rim 13,11 Umjesto »da se (vi) iza sna probudite», neki rukopisi imaju: »... (mi) ... probudimo«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes