A A A A A
Bible Book List

Poslanica Rimljanima 11 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Izrael i pogani

11 Pitam dakle: Zar je Bog odbacio narod svoj? Nipošto! Jer i ja sam Izraelac, od potomstva Abrahamova, plemena Benjaminova. Nije odbacio Bog svoga naroda, koga predvidje. Ili ne znate što Pismo govori, u odlomku o Iliji, kako se on Bogu tuži na Izraela: »Gospodine, proroke tvoje pobiše, tvoje žrtvenike raskopaše; ja ostadoh sam i moj život traže.« I što mu kaže Božji odgovor? »Ostavih sebi sedam tisuća ljudi koji ne prignuše koljena pred Baalom.« Tako dakle i u sadašnje vrijeme postoji Ostatak prema izboru milosti. Ako pak po milosti, ne više po djelima; inače milost nije više milost.[a] Što dakle? Ono čemu Izrael teži, to ne stekne, ali izabrani stekoše. Ostali pak otvrdnuše, kao što je pisano: »Dade im Bog duha otupjelosti, oči da ne vide, i uši da ne čuju, sve do dana današnjega.« I David kaže: »Neka im stol njihov postane zamkom, i stupicom, i spoticalom i naknadom. 10 Neka potamne oči njihove da ne vide, i leđa njihova zauvijek savini!« 11 Pitam dakle: jesu li se spotakli da propadnu? Nipošto! Nego njihovim prijestupom - spasenje poganima, tako da se oni, Židovi, potaknu na ljubomoru. 12 Ako je pak njihov prijestup bogatstvo za svijet, i njihovo smanjenje bogatstvo za pogane, koliko li će to više biti njihov puni broj! 13 Vama pak, poganima, govorim: ukoliko sam ja dakle apostol poganima, cijenim svoju službu 14 kako bih na ljubomoru potaknuo one koji su moje tijelo, i neke od njih spasio. 15 Jer ako je njihovo odbačenje pomirenje svijetu, što li će tek biti prihvaćanje, ako ne oživljenje od mrtvih? 16 Ako li su prvine svete, onda je i tijesto; ako je korijen svet, onda su i grane. 17 Ako su pak neke grane odlomljene, a ti si, divlja maslina, pricijepljen u njihovo mjesto te postao suzajedničar korijena sočnosti masline,[b] 18 ne uznosi se ponad grana. Ali ako se uznosiš, sjeti se, ne nosiš ti korijena, nego korijen tebe! 19 Reći ćeš dakle: »Grane su odlomljene da se ja pricijepim.« 20 Dobro! One su nevjerom odlomljene, a ti pak po vjeri stojiš. Ne drži se visoko, nego se boj! 21 Jer ako Bog ne poštedje prirodnih grana, možda neće poštedjeti ni tebe.[c] 22 Uvidi dakle dobrotu i strogost Božju: prema palima strogost, a prema tebi dobrotu Božju, ako u dobroti ostaneš; inače ćeš i ti biti odsječen. 23 A oni pak, ako ne ostanu u nevjeri, bit će pricijepljeni, jer moćan je Bog da ih opet pricijepi. 24 Jer ako si ti odsječen od masline, po prirodi divlje, pa protiv prirode pricijepljen na pitomu maslinu, koliko će lakše, oni po prirodi, biti pricijepljeni na vlastitu maslinu.

25 Ne bih htio, naime, da ne znate, braćo, o ovoj tajni, kako ne biste bili sami sebi mudri: otvrdnuće se dijelom dogodilo Izraelu dok ne uđe puni broj pogana. 26 I tako će sav Izrael biti spašen, kao što je i pisano: »Sa Siona će doći Onaj koji izbavlja, odvratit će bezbožnost od Jakova. 27 I ovo je s njima moj Savez, kad uklonim njihove grijehe.« 28 S obzirom na Evanđelje oni su doduše neprijatelji radi vas, ali s obzirom na izbor, ljubimci su zbog otaca. 29 Neopozivi su, naime, dari i poziv Božji. 30 Jer kao što vi nekoć bijaste neposlušni Bogu, a sada ste po njihovoj neposlušnosti zadobili milosrđe, 31 tako i oni sada postadoše neposlušni po milosrđu prema vama, kako bi i oni sada zadobili milosrđe.[d] 32 Jer zatvorio je Bog sve u neposlušnost da bi svima iskazao milosrđe.

Hvalospjev Božjoj mudrosti

33 O dubino bogatstva, i mudrosti i znanja Božjega! Kako su neistraživi sudovi njegovi i nedokučivi putovi njegovi! 34 »Jer tko je spoznao um Gospodnji, ili tko mu bje savjetnikom?« 35 Ili, »tko Njemu štogod prvi dadne, da bi mu se uzvratiti trebalo?« 36 Jer je od Njega, po Njemu i za Njega - sve! Njemu slava u vjekove! Amen.

Footnotes:

  1. Rim 11,6 Neki rukopisi dodaju na kraju: »a ako je po djelima, više nije milost; inače djelo nije više djelo.«
  2. Rim 11,17 Umjesto »korijena sočnosti«, neki rukopisi imaju: »korijena i sočnosti«.
  3. Rim 11,21 »možda« - autentičnost nije potvrđena u svim najvažnijim rukopisima. Također, umjesto »neće poštedjeti«, neki rukopisi imaju: »ne bi poštedio«.
  4. Rim 11,31 Drugo »sada« - autentičnost nije potvrđena u svim najvažnijim rukopisima.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes