A A A A A
Bible Book List

Poslanica Rimljanima 1 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Naslov i pozdrav

Pavao, sluga Krista Isusa, pozvan za apostola, odvojen za Evanđelje Božje,

koje On unaprijed obeća po svojim prorocima u svetim Pismima

o Sinu svojemu, rođenom od potomstva Davidova po tijelu,

postavljenom za Sina Božjega, u sili, po Duhu svetosti i uskrsnućem od mrtvih: o Isusu Kristu, Gospodinu našemu,

po kome primismo milost i apostolstvo da privedemo k poslušnosti vjere sve narode, poradi imena njegova.

Među njima ste i vi pozvani od Isusa Krista.

Svima u Rimu, ljubimcima Božjim, pozvanima, svetima. Milost vam i mir od Boga, Oca našega, i Gospodina Isusa Krista.

Zahvala i molitva

Ponajprije zahvaljujem Bogu svojemu po Isusu Kristu za sve vas, što se vaša vjera proglašuje diljem svijeta. Jer svjedok mi je Bog, komu služim duhom svojim u Evanđelju Sina njegova, da vas neprestance spominjem 10 uvijek u svojim molitvama, moleći da mi voljom Božjom napokon uspije već jednom doći k vama. 11 Jer čeznem vidjeti vas da vam udijelim nešto duhovnog dara za vaše osnaženje, 12 to jest: da se uzajamno ohrabrimo zajedničkom vjerom, vašom i mojom. 13 A ne bih htio da ne znate, braćo, da sam često namjeravao doći k vama, i sve dosad bio spriječen, da i među vama uberem koji plod kao i među drugim narodima. 14 Dužnik sam i Grcima i barbarima, i mudrima i neobrazovanima. 15 Pa tako i sam žudim da i vama, koji ste u Rimu, navijestim Evanđelje.

Evanđelje - sila Božja

16 Ne stidim se Evanđelja, jer je ono sila Božja na spasenje svakomu tko vjeruje: najprije Židovu, pa Grku. 17 Jer pravednost se Božja u njemu otkriva, od vjere k vjeri, kao što je pisano: »Pravednik će od vjere živjeti.«

Gnjev Božji nad poganima

18 Otkriva se, naime, s neba gnjev Božji na svaku bezbožnost i nepravednost ljudi koji istinu potiskuju nepravednošću. 19 Jer ono što je spoznatljivo o Bogu, njima je očitovano: Bog im očitova. 20 Jer se ono nevidljivo njegovo od postanka svijeta - njegova vječna moć i božanstvo - promišljanjem jasno vidi po stvorenome, tako da nemaju izlike. 21 Jer premda spoznaše Boga, ne proslaviše ga kao Boga, niti mu zahvališe, nego postadoše isprazni u svojim razmišljanjima i njihovo se nerazumno srce pomrači. 22 Tvrdeći da su mudri, poludješe, 23 te zamijeniše slavu neraspadljiva Boga obličjem lika raspadljiva čovjeka, i ptica, i četveronožaca i gmazova. 24 Zato ih je Bog u požudama srdaca njihovih predao nečistoti, da sami obeščašćuju svoja tijela, 25 oni što su zamijenili istinu Božju za laž, te štovali i služili stvorenje namjesto Stvoritelja, koji je blagoslovljen u vjekove. Amen.

26 Stoga ih je Bog predao sramnim strastima; pa i njihove su žene zamijenile naravno općenje s protunaravnim. 27 A tako su se i muškarci, ostavivši naravno općenje sa ženom, uspalili u pohoti svojoj jedni za drugima, čineći muškarci s muškarcima bestidnosti i sami na sebi primajući plaću koju su za svoju nastranost i trebali primiti. 28 I kako nisu smatrali valjanim držati se spoznaje Boga, Bog ih predade nevaljalom umu, da čine što ne dolikuje, 29 ispunjeni svakom nepravednošću, opačinom, lakomošću, zloćom, prepuni zavisti, ubojstva, svađe, prijevare, zluradosti; ogovarači, 30 klevetnici, bogomrsci, drznici, oholice, hvastavci, izmišljači zala, neposlušni roditeljima, 31 nerazumni, vjerolomci, bešćutni, nemilosrdni. 32 Premda znaju za odredbu Božju, da oni koji takvo što čine zaslužuju smrt, oni ne samo da to čine nego i odobravaju onima koji to čine.

Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes