A A A A A
Bible Book List

Poslanica Kološanima 2 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Htio bih, doista, da znate koliko se borim za vas i za one u Laodiceji i za sve koji mi nisu osobno vidjeli lica; kako bi se njihova srca ohrabrila, povezana u ljubavi, te dosegnula do sveg bogatstva potpunosti razumijevanja, do spoznanja Božje Tajne - Krista,[a] u kojemu su skrivena sva blaga mudrosti i spoznaje. Ovo kažem zato da vas nitko ne zavede nekom prividno uvjerljivom riječju. Jer ako sam tijelom i nenazočan, duhom sam ipak s vama; radujući se promatram vaš poredak i čvrstinu vaše vjere u Krista.

Ukorijenjeni u Kristu

Kao što dakle primiste Krista Isusa, Gospodina, tako u njemu živite: u njemu ukorijenjeni i nadograđeni, te vjerom utvrđeni kako ste poučeni, izobilujte zahvalnošću. Pazite da vas tko ne prigrabi mudrovanjem i ispraznim zavaravanjem prema ljudskoj predaji, prema počelima svijeta, a ne prema Kristu. Budući da u njemu tjelesno prebiva sva punina božanstva, 10 i vi ste ispunjeni u njemu, koji je glava svakog poglavarstva i vlasti. 11 U njemu ste i obrezani, obrezanjem ne rukom načinjenim - svlačenjem putenoga tijela, obrezanjem Kristovim; 12 ukopani s njime u krštenju i uskrsli s njime po vjeri u djelotvornost Božju koja ga uskrisi od mrtvih. 13 I vas koji bijaste mrtvi zbog prijestupa i neobrezanosti svoga tijela, zajedno s njime i vas oživi, milostivo nam oprostivši sve prijestupe;[b] 14 izbrisavši nama protivnu zadužnicu koja odredbama bješe protiv nas, te je ukloni od nas pribivši je na križ. 15 Razoruža poglavarstva i vlasti izvrgnuvši ih javnosti: provede ih s njime u pobjedničkoj povorci.

Rast tijela Kristova

16 Neka vas dakle nitko ne sudi po jelu ili po piću ili zbog blagdana, mlađaka ili subota. 17 To je pak sjena onoga što dolazi - Tijela Kristova! 18 Neka vas nitko ne isključuje zato što on sam uživa u poniznosti i štovanju anđela te se, zadubljen u viđenja, zalud nadima svojom tjelesnom pameću[c] 19 a ne drži se glave, od koje sve tijelo, opskrbljeno i povezano zglobovima i tetivama, raste Božjim rastom. 20 Ako s Kristom umrijeste počelima svijeta, zašto se, kao da još živite u svijetu, podređujete propisima: 21 »Ne diraj, ne kušaj, ne dotiči«? 22 Sve će to uporabom propasti, prema nalozima i naucima ljudskim. 23 U tome, doduše, ima kao neki razlog mudrosti u samozvanom bogoštovlju, poniznosti i trapljenju tijela, ali nema nikakve vrijednosti protiv tjelesne raspuštenosti.

Footnotes:

  1. Kol 2,2 Umjesto »- Krista«, neki rukopisi imaju: »i Očeve i Kristove«.
  2. Kol 2,13 Umjesto »zajedno s njime i vas oživi, milostivo nam oprostivši«, neki rukopisi donose: »zajedno s njime oživi, milostivo vam oprostivši«, dok drugi rukopisi iza »njime«, umeću: »nas«.
  3. Kol 2,18 Umjesto »zadubljen u viđenja (ili, 'ono što je vidio')« , neki rukopisi imaju: »zadubljen u ono što nije vidio«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes