A A A A A
Bible Book List

Poslanica Hebrejima 9 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

'Ovosvjetsko' bogoslužje

I onaj prvi je, dakako, imao bogoslužbene propise i Svetište, ali ovosvjetsko. Jer Šator je bio uređen: prvi, u kojemu bijaše svijećnjak i stol i prinos kruhova, što se zove »Svetinja«; a iza drugoga zastora bijaše Šator zvan »Svetinja nad svetinjama«, sa zlatnim kadionim žrtvenikom i Kovčegom saveza optočenim zlatom sa svih strana, a u njemu zlatna posuda s manom i Aronov štap, što bješe procvao, i ploče Saveza; a iznad njega kerubimi Slave zasjenjujući Pomirilište. O tome se ne može sada govoriti u pojedinostima.

Pošto je to tako uređeno, u prvi Šator stalno ulaze svećenici obavljati bogoslužje, u drugi pak jednom godišnje samo velesvećenik, ali ne bez krvi koju prinosi za sebe i za propuste naroda. Time Duh Sveti pokazuje da još nije postao vidljiv put u Svetinju sve dok je još prvi Šator imao svoje mjesto. To je slika za sadašnje vrijeme, prema kojoj darovi i žrtve što se prinose ne mogu, što se savjesti tiče, učiniti savršenim bogoslužbenika - 10 sami tjelesni propisi, temeljeni na jelima i pilima i različnim pranjima, nametanim do vremena novoga poretka.

Velesvećenik Krist i vječno otkupljenje

11 Krist pak dođe kao Velesvećenik nastalih dobara, kroz veći i savršeniji Šator, ne rukom načinjen, to jest ne od ovoga stvorenja[a] 12 - i ne krvlju jaraca ni junaca, nego krvlju svojom uđe jednom zauvijek u Svetinju i pribavi vječno otkupljenje. 13 Jer ako krv jaraca i bikova i pepeo juničin, poškropljen po onečišćenima, posvećuje na tjelesnu čistoću, 14 koliko li će više krv Krista, koji po Duhu vječnome prinese sama sebe bez mane Bogu, očistiti savjest našu od mrtvih djela da služimo Bogu živomu.[b]

15 I stoga je on Posrednik novoga Saveza, pošto je nastupila smrt za otkupljenje prekršaja iz prijašnjeg Saveza da oni koji su pozvani prime obećanu vječnu baštinu. 16 Doista, gdje je posrijedi oporuka, potrebno je dokazati smrt oporučitelja, 17 jer je oporuka valjana tek nakon smrti, pa nikada i ne vrijedi dok oporučitelj živi.

18 Zato ni ona prva oporuka-Savez nije bila ustanovljena bez krvi. 19 Doista, pošto Mojsije priopći svemu narodu svaku zakonsku zapovijed, on uze krv junaca i jaraca s vodom i grimiznom vunom i izopom te poškropi Knjigu i sav narod,[c] 20 govoreći: »Ovo je krv Saveza koji vam Bog odredi.« 21 A slično poškropi krvlju i Šator i sve bogoslužno posuđe. 22 I, po Zakonu, gotovo se sve čisti krvlju i bez prolijevanja krvi nema oprosta. 23 Potrebno je dakle time čistiti slike onoga što je na nebesima, ali ono samo nebesko boljim žrtvama od tih. 24 Jer Krist ne uđe u rukom načinjenu Svetinju, preslik one istinske, nego - u samo nebo: da se sad pojavi pred Božjim licem za nas; 25 niti da mnogo puta prinosi samoga sebe kao što velesvećenik ulazi u Svetinju svake godine s tuđom krvlju; 26 jer bi onda trebao trpjeti mnogo puta od postanka svijeta. Nego se pojavi sada, jednom na svršetku vjekova, žrtvom svojom poradi dokinuća grijeha. 27 I kao što je ljudima određeno jednom umrijeti, a nakon toga - sud, 28 tako i Krist: jednom bi prinesen da grijehe mnogih ponese, a drugi put će se - bez grijeha - ukazati na spasenje onima koji ga iščekuju.

Footnotes:

  1. Heb 9,11 Umjesto »nastalih«, neki rukopisi donose: »budućih«.
  2. Heb 9,14 Umjesto »našu«, neki rukopisi imaju: »vašu«.
  3. Heb 9,19 »i jaraca« - autentičnost nije potvrđena u svim najvažnijim rukopisima.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes