A A A A A
Bible Book List

Poslanica Hebrejima 7 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Melkisedek

Doista, taj Melkisedek - kralj salemski, svećenik Boga Svevišnjega, što izađe u susret Abrahamu koji se vraćao s poraza kraljeva i blagoslovi ga, i komu Abraham Ödijeli desetinu od svega - u prijevodu najprije znači »kralj pravednosti«, a zatim »kralj salemski«, to jest »kralj mira«; bez oca, bez majke, bez rodoslovlja, kojemu dani nemaju početka ni život kraja, a nalik Sinu Božjemu, vječito ostaje svećenik.

Gledajte sad kolik je taj komu i Abraham, praotac, dade desetinu od plijena.[a] Doduše, i oni sinovi Levijevi koji primaju svećeništvo imaju po Zakonu zapovijed da ubiru desetinu od naroda, to jest od svoje braće, premda su i ona izašla iz bedra Abrahamova. Ali on, kojemu rodoslovlje nije od njih, uzeo je desetinu od Abrahama i blagoslovio onoga koji imaše obećanja, a neprijeporno je da veći blagoslivlja manjega. I: ovdje desetinu primaju smrtni ljudi, a ondje onaj za kojega se svjedoči da živi. I tako reći, po Abrahamu je i Levi, koji inače desetinu prima, dao desetinu, 10 jer još bijaše u bedru očevu kad mu u susret izađe Melkisedek.

Isus - po redu Melkisedekovu

11 Da je dakle savršenstvo dolazilo po levitskom svećenstvu, jer je narod pod njim Zakon primio, čemu onda potreba da nastupi nekakav drugi svećenik po redu Melkisedekovu, a ne da se imenuje po redu Aronovu? 12 Doista, mijenja li se svećenstvo, neizbježna je i promjena Zakona. 13 Jer onaj o kome se to govori pripadao je drugome plemenu, od kojega se nitko nije posvetio žrtveniku. 14 Ta jasno je da je naš Gospodin potekao od Jude, iz plemena za koje Mojsije ništa ne reče o svećenicima. 15 I još je mnogo očitije ako nastupa neki drugi svećenik po sličnosti s Melkisedekom, 16 koji to nije postao po zakonu tjelesna propisa, nego po snazi nerazoriva života. 17 Jer je posvjedočeno: »Ti si svećenik zauvijek, po redu Melkisedekovu.«

18 Doista, dolazi do dokinuća prijašnje uredbe zbog njezine nemoći i beskorisnosti - 19 jer Zakon nije priveo ništa k savršenstvu - i uvodi se bolja nada po kojoj se približujemo Bogu. 20 I tim više što se to nije dogodilo bez zakletve - jer oni su postali svećenici bez zakletve, 21 a on sa zakletvom Onoga koji mu kaza: »Zakleo se Gospodin i neće se predomisliti: 'Ti si svećenik zauvijek'« 22 - pa je utoliko Isus postao jamac boljega Saveza. 23 I oni su mnogi svećenicima postali, jer ih je smrt priječila da to i trajno budu; 24 a on, jer ostaje zauvijek, ima svećenstvo neograničeno. 25 Zato i može posvema spasiti one koji po njemu pristupaju k Bogu, jer vazda živi da se za njih zauzima. 26 Doista, takav nam Velesvećenik i bijaše potreban: svet, nedužan, neokaljan, odijeljen od grješnika i uzvišeniji od nebesa; 27 koji danomice ne treba, kao oni velesvećenici, najprije prinositi žrtve za svoje grijehe, a potom za grijehe naroda, jer je to učinio jednom - prinijevši samoga sebe. 28 Zakon doista za velesvećenike postavlja ljude s njihovim slabostima, a riječ zakletve - nakon Zakona - Sina savršena zauvijek.

Footnotes:

  1. Heb 7,4 »i« - autentičnost nije potvrđena u svim najvažnijim rukopisima.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes