A A A A A
Bible Book List

Poslanica Hebrejima 2 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Ne zanemariti spasenje

Stoga nam treba da se još više priklanjamo uz ono što smo čuli, kako se od toga ne bismo udaljili. Jer ako je riječ po anđelima izrečena bila valjana te je svaki prekršaj i neposluh primio pravičnu naknadu, kako li ćemo umaknuti mi ako zanemarimo toliko spasenje; ono što ga najprije poče navješćivati Gospodin, koje nam potvrdiše oni koji su ga čuli, a Bog ga suposvjedoči znamenjima, čudesima te različnim silnim djelima i darivanjima Duha Svetoga po svojoj volji.

Isus - slavom i čašću ovjenčan

Jer nije anđelima podložio budući svijet o kojemu govorimo. Netko pak negdje posvjedoči, rekavši:

»Što je čovjek da ga se sjećaš,
ili sin čovječji da se za njega zauzimaš?
Łčini ga tek zamalo
od anđela manjim,
slavom ga i čašću ovjenča,[a]
sve mu pod noge podloži.«

Time, doista, što mu sve pÖdloži, ništa mu ne ostavi nepodložena. Sad pak još ne vidimo da mu je sve podloženo, ali Njega, koji je bio učinjen zamalo manjim od anđela, Isusa, vidimo - zbog trpnje smrti - slavom i čašću ovjenčana, kako bi milošću Božjom, za svakoga, okusio smrt. 10 Jer dolikovalo je Njemu - radi koga je sve i po kome je sve, kako bi mnoge sinove priveo k slavi - učiniti savršenim po patnjama Začetnika njihova spasenja. 11 Jer i posvetitelj i posvećeni - svi su od jednoga. Zbog toga se i ne stidi zvati ih braćom, 12 govoreći:

»Tvoje ću ime naviještati braći svojoj,
hvalit ću te pjesmom usred zbora.«

13 I opet:

»U Njega ću se ja uzdati.«

I opet:

»Evo, ja i djeca koju mi Bog dade.«

14 Sad, budući da ta djeca imaju zajedničku krv i meso, tako u tome i on postade dionikom, kako bi smrću uništio onoga koji ima vlast smrti, to jest đavla, 15 i oslobodio one koji zbog straha od smrti cijeloga života bijahu podložni ropstvu. 16 Ta ne zauzima se, dakako, za anđele, nego se zauzima za potomstvo Abrahamovo. 17 Zato je trebalo da u svemu bude sličan braći, kako bi bio milosrdan i vjeran Velesvećenik u onome što se tiče Boga, da bi okajavao grijehe naroda. 18 Jer u čemu je sam trpio i bio iskušan, može i pomoći iskušavanima.

Footnotes:

  1. Heb 2,7 Neki rukopisi dodaju na kraju: »i postavi ga nad djelima ruku svojih«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes