A A A A A
Bible Book List

Poslanica Hebrejima 11 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Vjera

11 A vjera je sama opstojnost onoga čemu se nadamo, osvjedočenost o stvarnostima koje ne vidimo. Zbog nje stari primiše svjedočanstvo.

Vjerom shvaćamo da su svjetovi riječju Božjom postavljeni, te tako ovo vidljivo ne postade iz ičega pojavnoga.

Vjerom Abel prinese Bogu bolju žrtvu nego Kain. Po njoj primi svjedočanstvo da je pravednik, kad nad njegovim darovima Bog pÖsvjedoči - i, po njoj, premda mrtav, još govori.

Vjerom Henok bi prenesen da ne vidje smrti, 'i ne nađoše ga, jer ga prenese Bog'; doista, prije prenošenja primio je svjedočanstvo da je ugodio Bogu. A bez vjere nemoguće je Njemu ugoditi, jer tko pristupa Bogu mora povjerovati da postoji i da je nagraditelj onima što ga traže.

Vjerom Noa, upućen u ono što još ne bje vidljivo, sa strahopobožnošću sagradi korablju na spasenje svojega doma; time osudi svijet i postade baštinikom one pravednosti koja je po vjeri.

Vjerom Abraham, kad bi pozvan, posluša da ode na mjesto koje je imao primiti u baštinu; i ode ne znajući kamo ide. Vjerom se naseli u obećanoj zemlji poput pridošlice u tuđini, obitavajući u šatorima s Izakom i Jakovom, subaštinicima istoga obećanja, 10 jer očekivaše grad s temeljima, čiji je tvorac i graditelj Bog.

11 Vjerom i sama Sara, koja bijaše neplodna, unatoč vremešnoj dobi zadobi moć da začne potomstvo, jer je vjernim prosudila Onoga koji dade obećanje. 12 I zato od jednoga, i to obamrla, izniknuše mnogobrojni poput zvijezda na nebu i poput pijeska nebrojena na obali morskoj.

13 Svi oni u vjeri pomriješe ne primivši obećanja, već ih samo izdaleka vidješe i pozdraviše, te priznaše da su stranci i doseljenici na zemlji. 14 Jer oni koji tako govore očituju da domovinu traže; 15 a da su mislili na onu iz koje su izašli, imali bi vremena vratiti se. 16 No oni sad teže za boljom, to jest nebeskom. Zato se Bog ne stidi nazvati se njihovim Bogom - jer im je pripravio grad.

17 Vjerom je Abraham, kad bi kušan, prinio Izaka, i taj koji jedinca stade prinositi jest onaj koji je primio obećanja; 18 kome bi rečeno: »Po Izaku će ti se nazivati potomstvo.« 19 Smatrao je da Bog može i od mrtvih uskrisiti te ga zato, kao znamen, ponovno zadobi.

20 Vjerom i u pogledu budućih stvari blagoslovi Izak Jakova i Ezava. 21 Vjerom Jakov, umirući, blagoslovi oba Josipova sina te se pokloni duboko, oslonjen na vrh svojega štapa. 22 Vjerom se Josip, na umoru, spomenu onoga o izlasku sinova Izraelovih i dade zapovijed o svojim kostima.

23 Vjerom Mojsija, netom rođena, sakriše njegovi roditelji tri mjeseca, jer vidješe kako je djetešce milo i ne pobojahu se kraljeve naredbe. 24 Vjerom Mojsije, već odrastao, odbi zvati se sinom faraonove kćeri. 25 Odabra biti zlostavljan s narodom Božjim radije negoli se časovito odati grješnome užitku. 26 Porugu je Pomazanikovu smatrao većim bogatstvom od egipatskoga blaga, jer se usredotočio na nagradu. 27 Vjerom ostavi Egipat ne bojeći se kraljeve srdžbe; ustrajao je, jer je gledao na Nevidljivoga. 28 Vjerom je obavio pashu i škropljenje krvlju da Zatornik ne dotakne njihovih prvenaca. 29 Vjerom prijeđoše Crveno more kao po suhom tlu, a kad Egipćani to pokušaše, utopiše se. 30 Vjerom padoše zidine jerihonske nakon sedmodnevnoga ophoda. 31 Vjerom bludnica Rahaba ne propade zajedno s onima nepokornima, jer s mirom primi uhode.

32 I što bih još rekao? Nedostajat će mi vremena budem li pripovijedao o Gideonu, Baraku, Samsonu, Jefti, Davidu, pa Samuelu i prorocima, 33 koji po vjeri svladaše kraljevstva, odjelotvoriše pravednost, stekoše obećanja, zatvoriše usta lavovima, 34 pogasiše jarost ognja, izbjegoše oštrici mača, od slabosti - ojačaše, postadoše jaki u boju, rastjeraše tabore tuđinaca. 35 Neke žene primiše natrag svoje mrtve uskrsnućem. Drugi pak, stavljeni na muke, ne prihvatiše oslobođenja, kako bi zadobili bolje uskrsnuće. 36 Drugi opet iskusiše izrugivanja i bičeve, te još okove i tamnicu; 37 kamenovani, raspiljeni, pogubljeni oštricom mača, hodili su naokolo u ovčjim runima, u kozjim kožama; u oskudici, pritiješnjeni, zlostavljani[a] 38 - oni kojih svijet ne bijaše dostojan - lutajući po pustinjama i gorama i pećinama i pukotinama zemaljskim.

39 I svi oni po vjeri primiše svjedočanstvo, ali ne zadobiše obećano, 40 jer je Bog za nas predvidio nešto bolje: da ne budu bez nas privedeni k savršenstvu.

Footnotes:

  1. Heb 11,37 Iza »raspiljeni«, neki rukopisi umeću: »iskušani«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes