A A A A A
Bible Book List

Poslanica Galaćanima 5 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Krist nas oslobodi

Za slobodu nas Krist oslobodi. Budite dakle postojani i ne dajte se ponovno u jaram ropstva!

Evo, ja, Pavao, kažem vam: obrežete li se, Krist vam ništa neće koristiti. I opet tvrdim svakom čovjeku koji se obreže: dužan je izvršiti sav Zakon. Raskinuli ste s Kristom vi koji se u Zakonu hoćete opravdati; ispali ste iz milosti. Jer mi po Duhu iz vjere iščekujemo nadu - pravednost. Doista: u Kristu Isusu ništa ne vrijedi ni obrezanje ni neobrezanje, nego vjera ljubavlju djelotvorna.

Dobro ste trčali. Tko li vas je spriječio da se istini ne priklonite? Taj nagovor nije od Onoga koji vas poziva! Malo kvasca cijelo tijesto ukvasa. 10 Pouzdajem se u vas u Gospodinu da nećete ništa drukčije misliti. A tko vas uznemiruje, snosit će osudu, tko god bio! 11 A ja, braćo, ako i dalje propovijedam obrezanje, zašto me još progone? Onda je obesnažena sablazan križa. 12 O, da bi se i uškopili koji vas uzbunjuju!

Sloboda i ljubav

13 Vi ste, braćo, doista, pozvani na slobodu. Samo ne na slobodu za izliku tijelu, nego - ljubavlju služite jedni drugima. 14 Jer sav je Zakon u jednoj riječi ispunjen, u ovome: »Ljubi bližnjega svojega kao sebe samoga!« 15 Ali ako jedni druge grizete i izjedate, pazite da se međusobno ne proždrete.

Djela tijela i plod Duha

16 Ali kažem: po Duhu živite pa nećete popustiti požudi tijela. 17 Jer tijelo žudi suprot Duhu, a Duh suprot tijelu. Doista, oni se jedno drugomu protive, da ne činite ono što hoćete. 18 Ako vas pak Duh vodi, niste pod Zakonom.

19 A očita su djela tijela, koja su: bludnost, nečistota, razvratnost, 20 idolopoklonstvo, vračarstvo, neprijateljstva, svađe, ljubomora, srditosti, sebičnosti, razdori, strančarenja, 21 zavisti, pijančevanja, pijanke i njima slična. Unaprijed vam kažem, kao što već rekoh: oni koji takvo što čine neće baštiniti kraljevstva Božjega.

22 Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, dobrostivost, dobrota, vjernost, 23 blagost, uzdržljivost; protiv ovih nema Zakona.

24 A oni koji pripadaju Kristu Isusu raspeše tijelo sa strastima i požudama.[a] 25 Ako živimo po Duhu, po Duhu se i vodimo!

26 Ne težimo za taštom slavom izazivajući jedni druge i jedni drugima zavideći!

Footnotes:

  1. Gal 5,24 »Isusu« - autentičnost nije potvrđena u svim najvažnijim rukopisima.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes