A A A A A
Bible Book List

Poslanica Galaćanima 4 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Posinjenje

Ali kažem, za sve vrijeme dok je baštinik malodoban, ni u čemu se ne razlikuje od roba, premda je gospodar svega; nego je pod skrbnicima i upraviteljima sve do roka što ga odredi otac. Tako i mi, dok bijasmo malodobni, bijasmo robovi počelima svijeta. A kad dođe punina vremena, posla Bog Sina svojega, rođena od žene, rođena pod Zakonom, da otkupi one pod Zakonom, kako bismo primili posinjenje. A budući da ste sinovi, Bog u naša srca posla Duha Sina svojega koji kliče: »Abba, Oče!«[a] Tako nisi više rob, već sin; ako pak sin, onda i baštinik po Bogu.[b]

Ali onda, dok još niste poznavali Boga, robovali ste bogovima koji to po naravi nisu. Ali sada, spoznavši Boga, ili bolje: kad ste od Boga spoznati, kako se opet vraćate slabašnim i bijednim počelima kojima opet, kao i prije, želite robovati? 10 Vi pomno držite dane i mjesece, i vremena i godine. 11 Bojim se za vas, da se možda nisam oko vas uzalud trudio!

Pavao i Galaćani

12 Budite kao ja, braćo, molim vas; jer i ja sam kao vi. Nikakve mi nepravde niste učinili. 13 A znadete da vam prvi puta navijestih Evanđelje kad bijah bolestan u tijelu. 14 I ovu svoju kušnju, u tijelu mojemu, niste ni prezreli ni odbacili, nego ste me primili kao anđela Božjega, kao Krista Isusa. 15 Gdje je sada ono vaše blaženstvo? Jer, svjedočim vam: da je bilo moguće, oči biste svoje bili iskopali i meni ih dali. 16 Postadoh li vam tako neprijatelj istinu vam govoreći?

17 Oni revnuju za vas, ali ne poradi dobra, već vas žele izdvojiti kako biste vi za njih revnovali. 18 U dobru revnovati uvijek je pak dobro, a ne samo ako sam kod vas, 19 dječice moja, koju ponovno u trudovima rađam, sve dok se Krist ne oblikuje u vama. 20 Htio bih sada biti kod vas i promijeniti svoj glas, jer sam u nedoumici zbog vas.

Hagara i Sara: dva Saveza

21 Kažite mi vi koji želite biti pod Zakonom, zar ne čujete Zakon? 22 Jer je pisano da je Abraham imao dva sina: jednoga od ropkinje i jednoga od slobodne. 23 Ali onaj od ropkinje rođen je po tijelu, onaj pak od slobodne - po obećanju. 24 To je rečeno slikovito; jer one su dvije - dva Saveza. Jedan, s gore Sinaja, koji rađa za ropstvo - to je Hagara. 25 A ta je Hagara Sinajska gora u Arabiji i odgovara sadašnjem Jeruzalemu, jer sa svojom djecom robuje.[c] 26 Ali Jeruzalem koji je gore - slobodan je, i majka je naša. 27 Jer je pisano:

»Raduj se, nerotkinjo, koja ne rađaš!
Zavrisni i podvikni, ti koja nisi trudova trpjela!
Jer više je djece u napuštene
no u one što muža ima.«

28 A vi ste, braćo, kao Izak, djeca obećanja.[d] 29 I kao što je onda onaj po tijelu rođeni progonio onoga po duhu rođenoga, tako je i sad. 30 Ali što govori Pismo? »Istjeraj ropkinju i njezina sina, jer ropkinjin sin neće biti baštinik sa sinom slobodne!« 31 Zato, braćo, nismo djeca ropkinje, nego slobodne.

Footnotes:

  1. Gal 4,6 Umjesto »naša«, neki rukopisi imaju: »vaša«.
  2. Gal 4,7 Umjesto »po Bogu«, neki rukopisi donose: »Božji po Kristu«.
  3. Gal 4,25 Umjesto »A ta je Hagara Sinajska gora u Arabiji«, neki rukopisi donose: »Jer ta je Hagara Sinajska gora u Arabiji«, a drugi: »Jer gora je Sinaj u Arabiji«.
  4. Gal 4,28 Umjesto »vi ste«, neki rukopisi imaju: »mi smo«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes