A A A A A
Bible Book List

Poslanica Galaćanima 1 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Naslov i pozdrav

Pavao, apostol - ne od ljudi, niti po čovjeku, nego po Isusu Kristu i Bogu Ocu, koji ga od mrtvih uskrisi, i sva braća koja su sa mnom - crkvama u Galaciji. Milost vam i mir od Boga, Oca našega, i Gospodina Isusa Krista, koji sebe dade za naše grijehe, da nas izbavi iz sadašnjega opakog doba, po volji Boga i Oca našega, komu slava u vijeke vjekova! Amen.

Ne postoji drugo evanđelje

Čudim se što se od Onoga koji vas pozva u Kristovu milost tako brzo preobraćate na neko drugo evanđelje,[a] koje i ne postoji. Postoje samo neki drugi koji vas uznemiruju i žele izvrnuti Evanđelje Kristovo. Ali kad bismo vam mi, ili kad bi vam anđeo s neba navješćivao evanđelje protivno onome koje vam mi navijestismo, proklet neka je! Kao što sam već prije rekao, sad ponovno kažem: navješćuje li vam tko evanđelje protivno onom koje primiste, neka je proklet! 10 Nastojim li sad, naime, pridobiti ljude ili Boga? Ili tražim da ljudima ugodim? Kad bih još ljudima ugađao, ne bih bio sluga Kristov.

Pavao - od Boga pozvan i odvojen

11 Obznanjujem vam, doista, braćo, da Evanđelje koje navijestih nije od ljudi - 12 jer ga ja ne primih ili naučih od čovjeka, nego po otkrivenju Isusa Krista. 13 Čuli ste, naime, za moje negdašnje ponašanje u židovstvu, kako sam odveć progonio crkvu Božju i pokušavao je zatrijeti, 14 te kako sam napredovao u židovstvu iznad mnogih vršnjaka u svojem narodu, jer sam bio krajnje revan za otačke predaje. 15 Ali kad se svidje Bogu - Onomu koji me odvoji od utrobe majke moje i pozva svojom milošću -[b] 16 otkriti u meni svojega Sina da ga navješćujem među poganima, odmah, ne posavjetovah se s tijelom i krvlju, 17 niti uzađoh u Jeruzalem k onima koji bijahu apostoli prije mene, nego otiđoh u Arabiju, i opet se vratih u Damask. 18 Istom poslije tri godine uzađoh u Jeruzalem upoznati Kefu i ostadoh kod njega petnaest dana. 19 Od apostola pak ne vidjeh nikoga drugog osim Jakova, Gospodnjega brata. 20 A ono što vam pišem, evo pred Bogom tvrdim: ne lažem. 21 Zatim dođoh u sirijske i cilicijske krajeve. 22 Po viđenju pak bijah nepoznat judejskim crkvama u Kristu. 23 One jedino bijahu čule: »Naš negdašnji progonitelj sada navješćuje vjeru koju je nekoć zatirao.« 24 I slavile su Boga zbog mene.

Footnotes:

  1. Gal 1,6 »Kristovu« - autentičnost nije potvrđena u svim najvažnijim rukopisima.
  2. Gal 1,15 »Bogu« - autentičnost nije potvrđena u svim najvažnijim rukopisima.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes