A A A A A
Bible Book List

Poslanica Filipljanima 3 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Spoznati Krista

Najposlije, braćo moja, radujte se u Gospodinu! Meni nije dosadno pisati vam jedno te isto, a vama je sigurnije.

Čuvajte se tih pasa, čuvajte se tih opakih radnika, čuvajte se te osakaćenosti! Jer smo obrezanje mi koji Duhom Božjim služimo i dičimo se u Kristu Isusu, a ne pouzdajemo se u tijelo - premda bih ja mogao imati pouzdanja i u tijelo. Smatra li tko drugi da se može pouzdati u tijelo, ja još više: obrezan osmoga dana, od roda Izraelova, plemena Benjaminova, Hebrej od Hebreja, po Zakonu farizej, po revnosti progonitelj Crkve, po pravednosti koja se u Zakonu rađa - besprijekoran. No što mi bješe dobitak, poradi Krista sad gubitkom smatram. Štoviše, čak i sve smatram gubitkom zbog onoga najvrednijeg - spoznaje Krista Isusa, moga Gospodina, zarad koga izgubih sve i sve otpadom smatram, da kako Krista dobijem i u njemu se nađem, ne svojom pravednošću - onom od Zakona - nego onom koja je po vjeri u Krista, pravednošću od Boga, zasnovanoj na vjeri 10 - da spoznam njega i silu njegova uskrsnuća i sudioništvo u njegovim patnjama, suobličen njegovoj smrti, 11 ne bih li kako prispio k uskrsnuću od mrtvih.

Trčanje k cilju

12 Nije da sam ga već postigao, ili da sam već savršen, nego hitam ne bih li ga kako dohvatio - jer sam i zahvaćen od Krista Isusa.[a] 13 Braćo, ja za sebe i ne pomišljam da sam ga već dohvatio. Jedno samo: zaboravljajući ono što je iza i stremeći za onim što je ispred, 14 hitam k cilju, poradi nagrade višnjega poziva Božjega u Kristu Isusu. 15 Koji god smo dakle zreli, tako mislimo; a mislite li što drukčije, Bog će vam i to otkriti. 16 Ali držimo se onoga do čega smo stigli.[b]

17 Budite moji nasljedovatelji, braćo, i motrite one koji žive po uzoru koji imate u nama. 18 O tome sam vam mnogo puta govorio, a i sada govorim plačući: mnogi, doista, žive kao neprijatelji Kristova križa. 19 Svršetak im je propast, bog im je trbuh, a slava u njihovoj sramoti - i misle na ovozemno. 20 Naša je, naime, domovina na nebesima, odakle iščekujemo Spasitelja, Gospodina Isusa Krista. 21 Svojom djelotvornošću kojom sebi može sve podložiti, on će preobraziti naše bijedno tijelo da bude suobličeno njegovu slavnome tijelu.

Footnotes:

  1. Fil 3,12 »Isusa« - autentičnost nije potvrđena u svim najvažnijim rukopisima.
  2. Fil 3,16 Neki rukopisi imaju: »Ali držimo se toga pravila, onoga do čega smo stigli: složni budimo!«
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes