A A A A A
Bible Book List

Poslanica Efežanima 5 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Živjeti kao djeca svjetla

Budite dakle nasljedovatelji Božji kao ljubljena djeca i živite u ljubavi kao što je i Krist nama iskazao ljubav te sebe predao za nas kao prinos i žrtvu Bogu, na ugodan miris. Bludnost pak i svaka nečistota ili pohlepa da se ni ne spomene među vama, kako dolikuje svetima! Ni bestidnost, ni ludorija ili dvosmislica - što se ne priliči - nego radije zahvaljivanje. Jer dobro znajte ovo: nijedan bludnik, nečist ili pohlepnik - to jest: idolopoklonik - nema baštine u kraljevstvu Kristovu i Božjemu. Neka vas nitko ne zavarava ispraznim riječima, jer zbog toga dolazi Božji gnjev na neposlušne sinove. Ne budite stoga sudionici s njima. Jer ste nekoć bili tama, a sada ste svjetlo u Gospodinu; živite kao djeca svjetla - jer plod je svjetla svaka dobrota i pravednost i istina - 10 izabirući ono što je Gospodinu ugodno. 11 I ne sudjelujte u besplodnim djelima tame, nego ih radije razotkrivajte, 12 jer je sramota i govoriti o onome što potajno čine. 13 A sve što se svjetlošću razotkrije postaje vidljivo, 14 jer je sve ono što postaje vidljivo - svjetlost. Zato se kaže:

»Probudi se, ti što spavaš,
i ustani od mrtvih,
i Krist će ti zasvijetliti.«

15 Pomno dakle pazite kako živite. Ne kao nemudri, nego kao mudri; 16 iskupljujte vrijeme, jer su dani zli. 17 Stoga ne budite nerazumni, nego shvatite što je Gospodnja volja. 18 I ne opijajte se vinom u kojem je raspusnost, nego se ispunjajte Duhom. 19 Obraćajte se jedni drugima u psalmima i hvalospjevima i duhovnim pjesmama. Pjevajte i u svojemu srcu hvalospjevima slavite Boga. 20 Uvijek za sve zahvaljujte Bogu i Ocu, u ime našega Gospodina Isusa Krista.

Žene i muževi

21 Podložni budite jedni drugima u strahu Kristovu: 22 žene svojim muževima kao Gospodinu, 23 jer muž je glava žene kao što je i Krist glava Crkve - On, Spasitelj Tijela. 24 Pa kao što je Crkva podložna Kristu, tako neka su i žene muževima u svemu.

25 Muževi, ljubite svoje žene, kao što je i Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju 26 da je posveti, očistivši je u vodenoj kupelji, Riječju, 27 da sam sebi privede Crkvu slavnu, bez ljage, ili bore, ili ičega takva, nego da bude sveta i bez mane. 28 Tako i muževi treba da ljube svoje žene, kao svoja tijela. Tko ljubi svoju ženu, sebe ljubi. 29 Jer svoga tijela nitko nikada nije zamrzio, već ga hrani i njeguje, kao i Krist Crkvu, 30 jer smo udovi njegova tijela.[a] 31 »Stoga će čovjek ostaviti svojega oca i svoju majku te će prionuti uza ženu svoju, i njih će dvoje biti jedno tijelo.« 32 Tajna je to velika - ali ja govorim o Kristu i o Crkvi. 33 No, neka svaki pojedini od vas ljubi svoju ženu kao sebe sama, a žena neka poštuje svog muža.

Footnotes:

  1. Ef 5,30 Neki rukopisi dodaju na kraju: »od njegova mesa i od njegovih kostiju.«
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes