A A A A A
Bible Book List

Poslanica Efežanima 4 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Jedinstvo Duha

Molim vas dakle ja, sužanj u Gospodinu, da živite dostojno poziva kojim ste pozvani, sa svom poniznošću i blagošću, sa snošljivošću, podnoseći jedni druge u ljubavi, nastojeći sačuvati jedinstvo Duha svezom mira. Jedno tijelo i jedan Duh - kao što ste i pozvani jednoj nadi svojeg poziva - jedan Gospodin, jedna vjera, jedno krštenje. Jedan Bog i Otac sviju, koji je nad svima i po svima i u svima.

A svakomu je od nas dana milost po mjeri Kristova dara. Zato se kaže: »Uzašavši na visinu povede sužnje, dade darove ljudima.« A ono »uzađe« što drugo znači no to da je i sišao u donje krajeve zemaljske?[a] 10 Onaj koji siđe isti je onaj koji i uzađe iznad svih nebesa, da sve ispuni. 11 I on dade jedne za apostole, druge za proroke, jedne pak za evanđeliste, a druge za pastire i učitelje, 12 radi pripreme svetih za djelo službe, za izgradnju tijela Kristova 13 dok svi ne stignemo do jedinstva vjere i spoznaje Sina Božjega, do čovjeka savršena, do mjere rasta punine Kristove, 14 da ne budemo više malodobni, koje valovi bacaju i koje raznosi svaki vjetar nauka, u prijevarnosti ljudskoj, u prepredenosti za lukavštinu i zabludu; 15 nego da, istinujući u ljubavi, u svemu uzrastemo u njega, koji je glava, Krist, 16 od koga sve tijelo, ujedinjeno i povezano svakovrsnim potpornim zglobom po djelotvornosti u mjeri svakog pojedinog dijela, crpe svoj rast za svoju izgradnju u ljubavi.

Zaodjenuti novoga čovjeka

17 Ovo dakle govorim i zahtijevam u Gospodinu: ne živite više kao što žive pogani u ispraznosti svojega uma, 18 zamračene pameti, otuđeni od života Božjega zbog neznanja što je u njima, zbog tvrdoće njihova srca. 19 Otupjevši, predadoše se razvratnosti kako bi u pohlepi činili svaku nečistotu. 20 Vi pak tako ne naučiste Krista 21 ukoliko ste ga doista čuli i u njemu bili poučeni kako je istina u Isusu, 22 da, u odnosu na prijašnje ponašanje, odložite staroga čovjeka koji zbog varljive požude propada, 23 a da se obnavljate duhom svojega uma 24 i zaodjenete novoga čovjeka, po Bogu stvorena, u pravednosti i svetosti istine.

25 Zato, odloživši laž, govorite istinu svatko sa svojim bližnjim, jer udovi smo jedni drugima. 26 Gnjevite se, ali ne griješite. Neka ne zađe sunce nad vašim gnjevom, 27 i ne dajite mjesta đavlu. 28 Tko je krao, neka više ne krade, već neka se radije trudi i svojim rukama radi što je dobro, kako bi imao što podijeliti s onim koji je potrebit. 29 Neka iz vaših usta ne izlazi nikakva nevaljala riječ, nego samo ona što je dobra za izgradnju gdje je potrebno, da dadne milost slušateljima. 30 I ne žalostite Duha Svetoga Božjega, kojim ste zapečaćeni za dan otkupljenja. 31 Svaka gorčina, i srdžba, i gnjev, i vika, i hula sa svom zloćom neka je daleko od vas! 32 Budite pak jedni prema drugima dobrostivi, milosrdni, jedni drugima milostivo opraštajući kao što i Bog u Kristu vama milostivo oprosti.

Footnotes:

  1. Ef 4,9 Neki rukopisi ispred »sišao«, dodaju: »najprije«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes