A A A A A
Bible Book List

Otkrivenje 2 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Crkvi u Efezu

»Anđelu crkve u Efezu napiši: Ovo govori Onaj koji drži sedam zvijezda u svojoj desnici, koji hodi posred sedam zlatnih svijećnjaka: Znam tvoja djela i trud, i tvoju ustrajnost, i da ne možeš podnijeti opakih; te da si iskušao one što govore da su apostoli a nisu, i otkrio da su lažljivci. Ustrajan si, podnio si za ime moje, i nisi se umorio. Ali imam protiv tebe: svoju si prvu ljubav ostavio. Sjeti se dakle odakle si pao i obrati se i počni činiti prva djela. Inače, doći ću k tebi i maknuti tvoj svijećnjak s njegova mjesta, ako se ne obratiš. Ali ovo imaš: mrziš djela nikolaita, koja mrzim i ja.

Tko ima uho, neka počuje što Duh govori crkvama!

Pobjedniku - njemu ću dati da jede od stabla života, što je u raju Božjem.«

Crkvi u Smirni

»I anđelu crkve u Smirni napiši: Ovo govori Prvi i Posljednji, koji bje mrtav i oživje: Znam tvoju nevolju i siromaštvo - ali ti si bogat; i pogrdu onih što govore da su Židovi a nisu, nego su sinagoga Sotonina. 10 Ne boj se onoga što ti je pretrpjeti! Evo, đavao neke od vas tek što nije bacio u tamnicu da budete iskušani, i bit ćete u nevolji deset dana. Budi vjeran do smrti i dat ću ti vijenac života!

11 Tko ima uho, neka počuje što Duh govori crkvama!

Onaj koji je pobjednik - njemu zasigurno neće nauditi druga smrt.«

Crkvi u Pergamu

12 »I anđelu crkve u Pergamu napiši: Ovo govori Onaj koji ima mač britak, dvosječac. 13 Znam gdje prebivaš - gdje je prijestolje Sotonino - no držiš se mojega imena i nisi zanijekao moju vjeru čak ni u one dane kad je moj svjedok, vjerni moj Antipa, ubijen kod vas - gdje Sotona prebiva. 14 Ali nešto imam protiv tebe: imaš ondje neke koji drže nauk Balaama, onoga koji je poučavao Balaka da postavi spoticalo preda sinove Izraelove da blaguju meso žrtvovano idolima i podaju se bludu. 15 Tako i ti imaš onih što se slično drže nauka nikolaita. 16 Obrati se dakle! Inače ti dolazim ubrzo i ratovat ću s njima mačem svojih usta.

17 Tko ima uho, neka počuje što Duh govori crkvama!

Pobjedniku - njemu ću dati od skrivene mane, i dat ću mu i bijeli kamen i na kamenu novo ime napisano, koje nitko ne zna do onaj koji ga prima.«

Crkvi u Tijatiri

18 »I anđelu crkve u Tijatiri napiši: Ovo govori Sin Božji, čije su oči kao plam ognjeni, a noge mu nalik mjEdi što se tali. 19 Znam tvoja djela, i ljubav i vjeru i službu i ustrajnost tvoju - i tvoja posljednja djela brojnija od prvih. 20 Ali imam protiv tebe: podnosiš ženu Jezabelu, koja sebe naziva proročicom, te poučava i zavodi moje sluge da se podaju bludu i blaguju meso žrtvovano idolima.[a] 21 I dadoh joj vremena kako bi se obratila, ali neće da se obrati od bludnosti svoje. 22 Evo je bacam u postelju, i one koji s njom čine preljub u veliku nevolju ako se od njezinih djela ne obrate. 23 I djecu ću njezinu smrću pomoriti. I znat će sve crkve: Ja sam Onaj koji proniče bubrege i srca - i dat ću svakome od vas po vašim djelima. 24 A vama - ostalima u Tijatiri koji ne drže taj nauk i koji ne upoznaše, kako kažu, dubina sotonskih - govorim: Ne stavljam na vas drugoga bremena, 25 osim: ono što imate držite dok ne dođem!

26 A pobjednik, onaj koji sve do kraja uščuva moja djela - njemu ću dati vlast nad narodima; 27 i upravljat će njima željeznom palicom, kao glineno posuđe razbijati ih - 28 kao što sam to i ja primio od Oca svojega. I dat ću mu zvijezdu Zornicu.

29 Tko ima uho, neka počuje što Duh govori crkvama!«

Footnotes:

  1. Otk 2,20 Umjesto »od njezinih djela«, neki rukopisi imaju: »od svojih djela«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes