A A A A A
Bible Book List

Otkrivenje 11 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Dva svjedoka

11 I dana mi je trska nalik štapu, te mi je rečeno: »Ustani i izmjeri hram Božji i žrtvenik i u njemu klanjatelje![a] A vanjsko dvorište hrama izuzmi i nemoj ga mjeriti, jer se dade poganima; oni će gaziti sveti grad četrdeset i dva mjeseca. I dat ću dvojici svojih svjedoka da, odjeveni u kostrijet, proriču tisuću dvjesta i šezdeset dana. Oni su dvije masline i dva svijećnjaka što stoje pred Gospodarem zemlje. Ako im tko hoće nauditi, iz njihovih usta izbije oganj i proždire njihove neprijatelje. I tko god im ushtjedne nauditi treba biti tako pogubljen. Oni imaju vlast zatvoriti nebo, da kiša ne pada u danima njihova proricanja. Imaju i vlast nad vodama prometnuti ih u krv te udariti zemlju svakovrsnom pošasti kad god ushtjednu. I kad dovrše svoje svjedočanstvo, Zvijer koja izlazi iz Bezdana zapodjenut će rat s njima, pobijediti ih i ubiti.

A njihova tjelesa leže na trgu velikoga grada, u duhovnom smislu nazvanog Sodoma i Egipat, gdje je i njihov Gospodin bio razapet. Tri i pol dana ljudi iz svakoga puka i plemena i jezika i naroda gledaju njihova tjelesa i ne dopuštaju da ih se položi u grob. 10 Stanovnici zemlje tomu se raduju i vesele; jedni će drugima darove slati, jer su ta dva proroka namučila stanovnike zemaljske. 11 Ali nakon tri i pol dana duh života od Boga uđe u njih, te oni stadoše na svoje noge. I veliki strah obuze one koji su ih promatrali. 12 Tada začuše jaki glas s neba gdje govori: »Uzađite ovamo!« I uzađoše na nebo u oblaku, a njihovi su ih neprijatelji promatrali. 13 U taj čas nastade veliki potres i desetina se grada sruši, a u potresu pogibe sedam tisuća ljudi. A preostali se prestrašiše te dadoše slavu Bogu nebeskome. 14 Drugi »jao« prođe. Evo, treći »jao« dolazi ubrzo.

Sedma trublja

15 I sedmi anđeo zatrubi, te jaki glasovi odjeknuše na nebu i rekoše: »Kraljevstvo svijeta postade sad kraljevstvom Gospodina našega i Pomazanika njegova, i kraljevat će u vijeke vjekova.« 16 A dvadeset i četiri starješine, koji sjede pred Bogom na svojim prijestoljima, padoše ničice i pokloniše se Bogu, 17 govoreći:

»Zahvaljujemo ti, Gospodaru,
Bože, Svevladaru,
ti što si »Ja jesam i bijah«,
jer si uzeo
moć svoju veliku
i zakraljevao!
18 I narodi se razgnjeviše,
ali dođe gnjev tvoj
i čas da se sudi mrtvima
i dade plaća tvojim slugama
- prorocima i svetima,
i onima koji se boje imena tvojega
- malima i velikima,
a da se upropaste
zemlje upropastitelji.«

19 I otvori se hram Božji što je na nebu, i u hramu se njegovu pokaza Kovčeg saveza njegova, te nastadoše munje i glasovi i gromovi i potres i tuča velika.

Footnotes:

  1. Otk 11,1 Umjesto »te mi je rečeno«, neki rukopisi donose: »a anđeo se uspravi govoreći«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes